kediler
Başka / 2026
Bilim adamlarına göre her 24 saatte 150-200 bitki, böcek, kuş ve memeli türü yok oluyor.
Bu, “doğal” veya “arka plan” oranının yaklaşık 1000 katıdır ve birçok biyoloğa göre, dinozorların yaklaşık 65 milyon yıl önce neslinin tükenmesinden bu yana dünyanın gördüğü her şeyden daha fazladır.
kuşlar Ekolojik baskıların yükünü diğer hayvanlardan daha fazla insanlardan daha fazla hissetmeye eğilimlidirler. Habitat kaybı, iklim değişikliği, gıda kaynaklarının kaybı, tanıtılan yırtıcılar ve insan yırtıcıları birçok kuş türünün neslinin tükenmesine neden oldu.
Aşağıdaki liste, insanların avlanmaları ve yaşam alanlarını mahvetmeleri nedeniyle yüzyıllar boyunca kaybettiğimiz muhteşem kuşların yalnızca bir kısmını göstermektedir.

Dodo kuşu, Mauritius adasına özgü soyu tükenmiş uçamayan bir kuş türüdür. Dodo kuşu, belki de en çok büyüklüğü ve büyük, garip görünümü ile bilinir.
Dodo kuşu çok yavaş bir koşucuydu ve uçamıyordu, bu da denizcilerin ve diğer hayvanların onları avlamasını kolaylaştırdı. Dodo kuşlarının, insanlara karşı çok dost canlısı ve güvenilir oldukları da biliniyordu, bu da onların ölümlerine katkıda bulundu. Son Dodo kuşunun 1681'de öldüğüne inanılıyor ve türün artık nesli tükenmiş durumda.
Dodo kuşu ilk olarak 1507'de Mauritius adasına adını veren Portekizli denizciler tarafından keşfedildi. Kolay bir yemek arayan denizciler ve diğer hayvanlar için hızla popüler bir hedef haline geldi. Dodo kuşları, sert ve nahoş olduğu düşünülen etleri için avlanırdı. Bu av baskısının bir sonucu olarak, Dodo kuş popülasyonu hızla azaldı.
Dodo kuşu, neslinin tükenmesine rağmen, korumanın önemli bir sembolü haline geldi. Dodo kuşu, görünüşte çaresiz ve savunmasız hayvanların bile, onlara bakmazsak neslinin tükenebileceğini hatırlatır. Ne kadar küçük veya önemsiz görünürse görünsün tüm türleri korumak için çok çalışmalıyız.

Carolina Parakeet (Conuropsis carolinensis), Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu, orta batı ve ova eyaletlerine özgü bir neotropik papağan türüdür. Conuropsis cinsinin tek üyesiydi ve Güney Amerika'nın Aratinga papağanlarıyla yakından ilişkili olduğuna inanılıyor.
Carolina Parakeet, gagadan kuyruğa kadar yaklaşık 9 inç (23 cm) uzunluğunda, küçük ila orta boy bir papağandı. Carolina Parakeet'in kanatlarında ve kuyruğunda sarı desenli yeşil tüyler vardı. Sosyal bir kuştu ve tipik olarak 4 ila 40 kişilik sürüler halinde yaşıyordu.
Genel bir besleyiciydi ve çeşitli meyveler, tohumlar ve kuruyemişler yedi. Carolina Parakeet'in mısır, buğday ve pirinç gibi ekin bitkilerini de yediği biliniyordu. Kuş, 200 - 300 kuşa kadar büyük, gürültülü sürülerde yaşadı.
Carolina Parakeet bir zamanlar güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygındı, ancak habitat kaybı ve avlanma nedeniyle 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında hızla azaldı. Carolina Parakeet esas olarak tüyleri için avlandı ve şapka ve elbise gibi kadın moda aksesuarlarında kullanıldı.
En son 1904'te vahşi doğada görüldü ve şimdi soyu tükenmiş. Az sayıda Carolina Parakeets esaret altında tutuldu, ancak hiçbiri 1920'lerden sonra hayatta kalmadı.

Bachman's Warbler (Vermivora bachmanii), güneydoğu ve Ortabatı Amerika Birleşik Devletleri'ne özgü ve Küba'da kışlayan küçük bir ötücü kuştu. Bu türün son teyit edilmiş görüşü 1988'deydi ve şimdi neslinin tükendiği kabul ediliyor.
Bu ötleğen, Güney Carolina'dan 19. yüzyıldan kalma bir doğa bilimci olan John Bachman'ın adını almıştır. Bachman's Warbler, sadece 4-5 inç uzunluğunda küçük bir kuştu. Grimsi kahverengi bir sırtı olan sarı bir göğsü ve göbeği vardı. Erkek kuşların da başlarında siyah bir başlık vardı.
Bu ötleğen, öncelikle ağaçlarda ve çalılarda toplayarak yakaladığı böceklerle beslenir. Üreme habitatı sık ve bataklık ormanlardaydı.
Bachman's Warbler ilk olarak 1832'de tanımlandı, ancak üreme habitatının keşfedilmesi 19. yüzyılın sonlarına kadar değildi.
Ötleğen türünün 20. yüzyılın başlarında neslinin tükendiği düşünülüyordu, ancak 1930'larda Louisiana bataklıklarında küçük bir popülasyon bulundu.
Bu ötleğen, habitat kaybı ve bozulması nedeniyle 20. yüzyılın ikinci yarısında hızla azaldı.

Gizemli Starling (Aplonis mavornata), Cook Adaları'ndaki Mauke adasında bulunan küçük bir ötücü kuştu.
Gizemli Starling, sarı gözleri olan koyu kahverengi bir kuştu. Böcekleri yediği uzun, kavisli bir gagası vardı. Bu kuş aynı zamanda güzel şarkı söyleyen sesiyle de biliniyordu.
Gizemli Starling ormanlarda yaşardı ve bahçeleri ziyaret ettiği de bilinirdi. Bu kuşun son görüşü 1892'deydi ve habitat kaybı ve yırtıcı hayvanlar nedeniyle neslinin tükendiği düşünülüyor.
Tazmanya Emu, Tazmanya adasına özgü büyük, uçamayan bir kuştu.
Tazmanya Emu, muhtemelen Avrupalı yerleşimciler tarafından avlanma ve tilki ve kedi gibi yırtıcı hayvanların Tazmanya'ya getirilmesi dahil olmak üzere bir dizi faktör tarafından yok olmaya sürüklendi. Tazmanya Emu'nun kaybı, insan kaynaklı yok oluşun trajik bir örneğidir ve nesli tükenmekte olan türleri korumak için koruma çabalarına duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.

Arap Devekuşu, Arap Yarımadası'nın bazı bölgelerine özgü bir devekuşu alt türüydü. Yirminci yüzyılın başlarında soyları tükendi.
Arap Devekuşu diğer devekuşlarından biraz daha küçüktü ve daha kırmızımsı bir tüyleri vardı. Neslinin tükenmesinin kesin nedenleri bilinmemekle birlikte, avlanma ve habitat kaybının rol oynadığı düşünülmektedir. Ateşli silahların ve daha sonra motorlu taşıtların yaygın olarak tanıtılması, bu alt türün neslinin tükenmesinin başlangıcını işaret etti.
Bugün Arap Devekuşu bölgenin doğal tarihinin önemli bir parçası olarak anılıyor.

Garefowl olarak da bilinen Büyük Auk (Pinguinus impennis), Kuzey Atlantik'in kayalık bölgelerine özgü büyük, uçamayan bir kuştu. Bilinen son birey 1844'te öldü ve türün şimdi nesli tükendi.
Büyük Auk siyah beyazdı ve Kuzey Atlantik'in soğuk sularında onu sıcak tutan kalın bir kuş tüyü tabakası vardı. Balık tutmak için kullandığı uzun, sivri bir gagası vardı ve kanatları küçük ve uçmak için işe yaramazdı.
Büyük Auklar, yuvalarını deniz yosunu ve tüylerden inşa edecekleri kayalık adalarda büyük koloniler halinde yaşıyorlardı. Yumurtadan çıkmadan önce her iki ebeveyn tarafından 39 ila 44 gün boyunca kuluçkaya yatırılan yılda tek bir yumurta yumurtladılar.

Pagan Kamış Ötleğen (Acrocephalus yamashinae), Kuzey Mariana Adaları'ndaki Pagan Adası'na özgü bir kuş türüydü. Bazen bülbül kamış ötleğeninin bir alt türü olarak kabul edilirdi. Bu kuşun son görüşü 1963'teydi ve şimdi neslinin tükendiği tahmin ediliyor. 1970'lerde, 1980'lerde, 2000'de ve 2010'da yapılan araştırmalarda türe dair hiçbir iz bulunamadı.
Pagan Reed-ötleğen, üst kısımları kahverengi, alt kısımları ise daha solgun olan küçük bir ötücü kuştu. Kahverengi çizgili bir kafası ve ince bir gagası vardı. Bu kuşun tam boyutu bilinmemekle birlikte, diğer saz ötleğenlerine benzer boyuttaydı.
Pagan Reed-ötleğen, tatlı su sulak alanlarının yakınındaki çimenli alanlarda bulundu. Diyeti küçük böceklerden ve diğer omurgasızlardan oluşuyordu.
Pagan Reed-ötleğenlerine yönelik ana tehdit, adadaki insan faaliyetleri nedeniyle habitat kaybıydı. Pagan Adası, tarım ve otlatma için kullanıldı, bu da sulak alanların ve çimenli alanların kaybına neden oldu. Ayrıca kedi ve sıçan gibi yırtıcı hayvanların da bu kuş için bir tehdit oluşturmuş olması.

Seyşeller Parakeet (Psittacula wardii), Seyşeller'e özgü bir papağan türüdür. 1906'da soyu tükenmiş olarak kabul edildi.
Seyşeller Parakeet, yaklaşık 41 cm uzunluğunda orta boy bir papağandı. Sarı başlı yeşil bir gövdesi ve kırmızı bir gagası vardı. Kuş Mahe, Praslin ve Silhouette adalarında bulundu.
Seyşeller Parakeet ilk olarak 1866'da İngiliz ornitolog Edward Blyth tarafından tanımlandı. Kuş o zamanlar yaygındı, ancak habitat kaybı ve avlanma nedeniyle nüfusu hızla azaldı. Son örnek 1881'de toplandı.
Seyşeller Parakeet'in, habitat kaybı, avlanma ve tanıtılan yırtıcılar gibi faktörlerin bir araya gelmesi nedeniyle neslinin tükendiği düşünülmektedir. Çiftçiler ve hindistancevizi ekimi sahipleri tarafından yoğun zulüm gördüler. Kuş, şapka ve diğer bayan aksesuarlarının yapımında kullanılan tüyleri için de avlandı.

Laysan Rail (Porzana palmeri), Hawaii'nin Laysan adasına özgü küçük, uçamayan bir kuştu. Evcil tavşanların ve nihayetinde İkinci Dünya Savaşı'nın neden olduğu habitat kaybının bir sonucu olarak nesli tükenmiştir.
Bu kuş ilk olarak 1874'te küçük boyutuna ve kanat eksikliğine dikkat çeken bilimsel kaşif Henry Palmer tarafından tanımlandı. Oahu Demiryolu (Porzana sandvicensis) ve Kauaʻi Nukupuʻu (Porzana kauaiae) dahil olmak üzere soyu tükenmiş birkaç Hawaii demiryolu türünden biriydi.

Yolcu Güvercini (Ectopistes migratorius), 20. yüzyılın başlarında soyu tükenmiş bir Kuzey Amerika kuş türüydü. Türün bilinen son bireyi, Martha adında bir dişi, 1914'te esaret altında öldü.
Yolcu Güvercini, bir zamanlar milyarlarca nüfusuyla Kuzey Amerika'daki en bol kuş türüydü. Bununla birlikte, habitat kaybı ve aşırı avlanma nedeniyle, türler 19. yüzyılda hızla azaldı ve 1903'te vahşi doğada yok oldu.
Yolcu Güvercini, yas güvercinine benzeyen küçük bir kuştu. Yetişkin kuşların karınlarında beyaz olan grimsi kahverengi tüyleri ve alt kanatlarında küçük bir kırmızı leke vardı. Erkeklerin de boyunlarında yanardöner tüyler vardı. Kuş, esas olarak direğin yanı sıra meyveler ve omurgasızlarla beslenir.
Yolcu Güvercini, sayıları milyonları bulabilen büyük sürüler halinde yaşayan oldukça sosyal bir kuştu. Kuşlar, kilometrelerce öteden duyulabilen kendine özgü ötüşleriyle tanınırlardı.

En Az Vermilion Sinekkapan (Pyrocephalus dubius), sinekkapan ailesinden küçük bir kuştu. Kuzey ve Güney Amerika'da bulundu ve vahşi doğada en son 1987'de görüldü. Neslinin tükenmesinin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte habitat kaybı ve yiyecek için bel bağladıkları böceklerden kaynaklandığı düşünülüyor.
En Az Vermilion Sinekkapan, kırmızı gövdeli ve siyah kanatlı, parlak renkli bir kuştu. Sadece 11 cm uzunluğundaki en küçük sinekkapanlardan biriydi. Erkekler ve dişiler birbirine benziyordu, ancak erkekler dişilerden biraz daha büyüktü.

Stephen'ın adası Wren (Traversia lyalli), tarih öncesi olarak tüm Yeni Zelanda'ya özgü olan, ancak tarihsel olarak yalnızca Stephen'ın adasında bulunan küçük, serçe benzeri bir kuştu. Türler ilk olarak 1873 yılında İngiliz kuşbilimci Robert Fallow tarafından tanımlanmıştır ve 1875 ile 1885 yılları arasında neslinin tükendiğine inanılmaktadır.
Kuşun neslinin tükenmesinin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak habitat kaybı, tanıtılan hayvanlar tarafından avlanma ve hastalık gibi faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Son sığınağı Stephen's Island'dı.
Stephen'ın adası Wren, vücut uzunluğu yaklaşık 10 cm (4 inç) olan küçük bir kuştu. Kuşun rengi kahverengimsi-griydi, daha hafif bir alt gövdeye sahipti. Kanatlar ve kuyruk koyu kahverengiydi ve kuşun gözlerinin üzerinde beyaz bir şerit vardı.
Stephen's adası Wren, yalnızca Yeni Zelanda kıyılarında bulunan Stephen's Island'da bulundu. Ada, sadece 4,6 kilometrekarelik (1,8 mil kare) bir alana sahip küçüktür. Ada ayrıca izole edilmiştir ve en yakın anakaradan yaklaşık 35 km (22 mil) uzaktadır.
Kuş ilk olarak 1873'te İngiliz kuşbilimci Robert Fallow tarafından toplandı ve 1874'te 'Ibis' dergisinde yayınlanan bir makalede anlatıldı. Kuşa bulunduğu adanın adı verildi ve bilimsel adı Traversia lyalli verildi. .

Kuzey Adası Piopio, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'na özgü bir kuş türüydü. Bilinen son örnek 1870'lerde toplandı ve türün 1900'lerin başında neslinin tükendiği ilan edildi.
Kediler ve sıçanlar gibi yabancı yırtıcı memelilerin Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'na girişi, 1880'lerden başlayarak, habitat kaybı ve mustelidlerin avlanması da rol oynamakla birlikte, Kuzey Adası piopiosunun neslinin tükenmesinden öncelikle sorumludur.
Kuzey Adası Piopio, 10 cm'den biraz daha uzun olan küçük bir kuştu. Koyu çizgileri olan kahverengi bir gövdesi ve beyazımsı bir alt tarafı vardı. Gaga kavisli ve bacaklar kısaydı.
Kuzey Adası Piopio bir orman kuşuydu ve hem yerli hem de egzotik ormanlarda bulundu. Böcekler, meyveler ve nektarla beslenir.

Yeni Zelanda Bıldırcını (Coturnix novaezelandiae), Yeni Zelanda'ya özgü bir bıldırcın türüdür.
Bununla birlikte, Maori'nin gıda amaçlı yaygın şekilde sömürülmesi nedeniyle, 1875'e kadar soyları tükendi.
Görünüşleri veya davranışları hakkında çok az bilgi var, çünkü sadece Avrupalılar tarafından kısa bir süre gözlemlendiler.
Bilinen şey, koyu kahverengi tüyleri ve açık kahverengi boğazı olan küçük, dolgun bir kuş olduklarıdır.

Lord Howe Gerygone (Gerygone insularis), Lord Howe Adası grubuna özgü küçük, kahverengi ve grimsi bir kuştu. Yağmurdan sonra faaliyet göstermesi nedeniyle “yağmur kuşu” olarak da biliniyordu.
1928'den beri türe dair hiçbir gözlem yapılmadı ve neslinin tükendiği düşünülüyor.
Farelerin kuşları ve yumurtalarını avladıkları için, bir gemi enkazı sayesinde siyah farenin kazayla ortaya çıkmasının, ölümünün ana nedeni olduğu düşünülmektedir. Ormansızlaşma, kuşun yaşam alanını yok ettiği için Lord Howe Gerygone'nin neslinin tükenmesinde de rol oynadı.

bu Labrador ördeği ( kamptorhynchus labradorius ) 1878'den bir süre sonra soyu tükenmiş bir Kuzey Amerika kuşuydu.
Labrador ördeği, yaban ördeğine benzeyen küçük bir kuştu. Dişi gri tüylere sahipken, erkek siyah beyaz tüylere sahipti. Labrador ördeği, Newfoundland'dan Virginia'ya kadar kuzey doğu Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da bulundu. Suya yakın içi boş ağaçlarda yuva yapar.
Labrador ördeği yumuşakçalar, kabuklular ve solucanlar gibi suda yaşayan omurgasızlarla beslenir.
Labrador ördeğinin neslinin tükenmesinin kesin nedeni bilinmiyor, ancak aşırı avlanma ve besin kaynaklarının azalmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Oahu Akialoa, Oahu adasına özgü olan Fringillidae (ispinoz) familyasının Carduelinae alt familyasında küçük bir Hawaii bal arısıydı. Kuş, artık orman temizliği ve ortaya çıkan hastalık nedeniyle soyu tükenmiştir.
Oahu Akialoa, Oahu'nun rüzgarlı tarafında, 300-600 metre (300-600 metre) arasındaki yüksekliklerde, doğal kuru ormanda yaşayan, böcek öldürücü, uzun gagalı bir kuştu.
Parlak yeşil bir sağrı ve kuyruğu, koyu zeytin grisi bir sırtı ve kafasında sarı ve yeşil benekli olan donuk yeşil bir türdü.
Bu öncelikle bir böcek öldürücüydü, eklembacaklılar için kabuğu ve uzun gagasıyla nektar için çiçekleri araştırıyordu.

Gülen Baykuş, Yeni Zelanda'da bulunan küçük bir gece baykuşuydu. Yeni Zelanda'daki tek endemik baykuş türüydü ve aynı zamanda iri gözleri, uzun bacakları ve büyük kafasıyla en belirgin görünen baykuşlardan biriydi.
Gülen Baykuş popülasyonu, ilk Avrupalı yerleşimciler geldiğinde boldu, ancak 1914'te büyük ölçüde tükendi ve kısa bir süre sonra yok oldu.
Gülen baykuşun tüyleri sarımsı-kahverengiydi ve koyu kahverengi çizgiler vardı. Kürek kemiklerinde ve bazen arka boyunda beyaz kayışlar vardı.

Laysan Honeycreeper, soyu tükenmiş birçok kuştan biridir. Hawaii adası Laysan'da bulunan küçük bir kuştu. Bilinen son örnek 1923'te çekildi ve türün bir süre sonra neslinin tükendiğine inanılıyor.
Laysan Honeycreeper'ın neslinin tükenmesinin nedeninin, tavşanların Laysan'a girmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Tavşanlar adadaki bitki örtüsüne büyük zarar verdi ve bu da Laysan Honeycreeper'ın yiyecek için bağımlı olduğu böceklerin, tohumların ve diğer bitkilerin popülasyonunda düşüşe neden oldu.

Chatham adası pengueni olarak da bilinen Chatham pengueni ve Chatham tepeli penguen , Yeni Zelanda'nın Chatham Adaları'na özgü bir penguen türüydü.
Sadece alt fosil kemiklerinden biliniyor ve yaklaşık 450 yıl önce Polinezyalıların Chathams'a gelmesiyle soyu tükendi.

Piskopos Oo'su yalnızca Hawaii adası Molokai'nin dağ ormanlarında ve Olokai Dağı'nda bulundu. Maui, deniz seviyesinden yaklaşık 4.500 fit yükseklikteki Olinda Dağı'nda fosil altı kemik buluntularına sahiptir.
Lord Rothschild için bir kuş koleksiyoncusu olan Henry C. Palmer, 1892'de keşfetti. Yaklaşık 29 santimetre uzunluğundaydı. Kuyruk uzunluğu 10 santimetreye kadar büyümüştü.
Tüyler genel olarak parlak siyahtı, maksillerlerde (üst gaga), kanatların altında ve kuyruk altı örtülerinde sarı tüy tutamları vardı. Şarkıları, kilometrelerce öteden duyulabilecek basit iki notalı çekimlerdi.

Mauritius Mavi Güvercin, Mauritius'a özgü soyu tükenmiş bir güvercin türüdür.
Mauritius mavi güvercininin ormansızlaşma ve kaçak köleler tarafından avlanma nedeniyle neslinin tükendiği bildiriliyor.

Seyşeller kestanesi kenarlı beyaz göz veya Seyşeller sarı beyaz göz olarak da bilinen Marianne beyaz gözü (Zosterops semiflavus), beyaz göz ailesinden şu anda soyu tükenmiş küçük bir kuştur.
Tarımsal gelişme yoluyla habitat tahribatı nedeniyle 1870 ve 1900 yılları arasında soyları tükendi.

Fil Kuşu, Madagaskar adasında yaşayan büyük, uçamayan bir kuştu. Devekuşu ve rhea ile ilgiliydi ve 730 kg (1.600 lb) ağırlığa sahip olduğu ve 3 m (9.8 ft) boyunda olduğu ve bu da onları dünyadaki en büyük kuş yaptığı düşünülüyor.
Bilim adamları neden tam olarak emin değillerse de, MS 1000 civarında soyları tükendi.

Bonin Grosbeak, Japonya'daki Bonin Adaları'na (Ogasawara Adaları olarak da bilinir) özgü bir kuş türüydü. Kuş en son 1828'de görüldü ve 1830 civarında neslinin tükendiğine inanılıyor.
Beechey Pasifik seferi, 1827'de Bonin grosbeak'i keşfetti ve Chichi-jima'da iki örnek topladı.
Bonin Grosbeak, öncelikle yerden veya alçak çalılardan toplanan meyve ve tomurcukları yiyen küçük bir ispinoz türü kuştu. Ağaçlarda otururken nadiren görülürdü.
Bonin Grosbeak'in, Bonin Adaları'na kedi ve sıçanların girmesi nedeniyle neslinin tükendiğine inanılıyor. Bu hayvanlar, kuşları avlayacak ve sayılarının azalmasına yol açacaktı. Habitat tahribatı, yok olmalarında büyük bir rol oynayacaktı.

Marianne Beyaz Göz (Zosterops semiflavus), doğu Karayip Denizi'ndeki Fransız Marianne adasına özgü küçük bir kuştu. olarak da bilinir Seyşeller kestane yüzlü beyaz göz veya Seyşeller sarı beyaz göz.
1867'de Edward Newton tarafından tam bir tür olarak tanımlandı ve Zosterops semiflava olarak adlandırıldı. Daha sonra Mayotte beyaz gözünün bir alt türü olarak sınıflandırıldı.
Tarımsal gelişmenin neden olduğu habitat tahribatının bir sonucu olarak 1870 ile 1900 arasında nesli tükenmiş gibi görünüyor.

Saint Helena Dove, Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Saint Helena adasına özgü soyu tükenmiş bir kuş türüdür.
Adanın 1502'de keşfinden kısa bir süre sonra neslinin tükendiği düşünülüyordu.

Kanguru adası Emu (Dromaius baudinianus), Avustralya'daki Kanguru Adası'na özgü bir emu türüydü. 1827'de soyu tükenmiştir.
Kalıcı yerleşimcilerin 1836'da gelmesinden birkaç yıl önce av baskısına yenik düştüğü düşünülüyor.
Kanguru adası Emu, esas olarak bitkiler, meyveler, çimen ve deniz yosunu ile beslenir.

Norfolk adası Kaka (Nestor productus), Pasifik Okyanusu'nda bulunan bir Avustralya bölgesi olan Norfolk Adası'na özgü bir papağan türüydü. Kuş en son 19. yüzyılın başlarında vahşi doğada görüldü ve muhtemelen o sıralarda soyu tükendi.
Norfolk kākā, ilk olarak 10 Ekim 1774'te James Cook tarafından Norfolk Adası'nın keşfinin ardından doğa bilimci Johann Reinhold Forster ve oğlu Georg tarafından tanımlandı.

Reunion Shelduck (Alopochen kervazoi), Hint Okyanusu'ndaki Réunion adasına özgü bir çoban kaz türüydü. Türün son kaydı, Père Bernardin'in 1687'deki raporu gibi görünüyor. Türlerin büyük olasılıkla 1690'larda nesli tükendi.
Reunion Shelduck, 90 cm uzunluğa ulaşan büyük bir kuştu. Siyah bir başı, boynu ve göğsü vardı, tüylerinin geri kalanı beyazdı. Kanatlar, siyah uçları ve beyaz tabanlarıyla özellikle dikkat çekiciydi.
Reunion Shelduck, adanın yerleşimcileri tarafından yiyecek için fazla avlandı.

Hawaiʻi ʻōʻō († Moho nobilis), Hawaii Adalarına özgü soyu tükenmiş bir kuş türüydü. Bilinen son manzara 1934'te Mauna Loa'nın yamaçlarındaydı.
Hawaiʻi ʻōʻō, Hawai Adalarına özgü dört tür daha içeren soyu tükenmiş Moho cinsinin bir üyesiydi.

Hawaiʻi Mamo (Drepanis pacifica), soyu tükenmiş bir Hawai bal arısı türüdür. Bilinen son kişi vurulduktan sonra 1898'de öldü.
Hawaiʻi Mamo, gagadan kuyruğa sadece 20 cm boyunda küçük bir kuştu. Erkek, siyah kanatlı çarpıcı sarı bir gövdeye sahipken, dişinin rengi çoğunlukla zeytin yeşiliydi. Her iki cinsiyetin de uzun, kavisli gagaları vardı ve eskiden Hawaii çiçeklerinden elde edilen nektarla beslenirlerdi.
Hawaiʻi Mamo, bir zamanlar Hawaii Adaları'nda yaygındı, ancak habitat tahribatı ve yırtıcı hayvanlar, sayılarda keskin bir düşüşe neden oldu. Bilinen son birey 1934'te Maui adasında görüldü ve türün 1998'de resmen neslinin tükendiği ilan edildi.