kediler
Başka / 2026
Görüntü Kaynağı'Çin Sülün' olarak da bilinen Altın Sülün (Chrysolophus pictus), Batı ve Orta Çin'in dağlık ormanlarına özgü daha popüler sülün türlerinden biridir.
Altın Sülün yaklaşık 100 yıl önce Birleşik Krallık'a tanıtıldı ve yaz aylarında yaklaşık 101 - 118 çiftleşme çifti var. Bu dayanıklı oyun kuşu, Galliformes takımına aittir ve daha küçük bir sülün türüdür.
Altın Sülün, Leydi Amherst Sülün (Chrysolophus amherstiae) ile birlikte, flört sırasında yüzlerine ve boyunlarına yayılan ruffları için adlandırılan 'Ruffed Sülünler' grubunu oluşturur.
Erkek ve dişi Altın Sülünler görünüşte farklı görünürler. Erkeklerin uzunluğu 90 – 105 santimetredir ve kuyruk toplam uzunluğun üçte ikisini oluşturur. Dişiler, toplam uzunluğun yarısını oluşturan kuyruk ile 60-80 santimetre uzunluğunda biraz daha küçüktür. Kanat açıklıkları yaklaşık 70 santimetredir ve yaklaşık 630 gram ağırlığındadırlar.
Erkek Altın Sülünler, parlak renkleriyle kolayca tanımlanabilir. Başlarının tepesinden boyunlarına kadar uzanan kırmızı uçlu altın bir armaları vardır. Parlak kırmızı alt kısımları, koyu renkli kanatları ve uçuk kahverengi, uzun, çubuklu bir kuyruğu vardır. Sağrıları da altın rengindedir, üst sırtları yeşildir ve küçük siyah bir göz bebeği olan parlak sarı gözleri vardır. Yüzleri, boğazları ve çeneleri pas rengindedir ve gerdanları ve yörünge derileri sarıdır. Gaga, bacaklar ve ayaklar da sarıdır.
Dişi Altın Sülünler erkeklerden daha az renkli ve daha mattır. Benekli kahverengi tüyleri, soluk kahverengi yüzleri, boğazları, göğüsleri ve yanları, uçuk sarı ayakları vardır ve görünüşleri daha incedir.
Altın Sülün'ün tercih ettiği habitatlar yoğun ormanlar, ormanlık alanlar ve seyrek çalılardır.
Altın Sülünler çoğunlukla yerde tahılla beslenir, omurgasızlar , çilek, kurtçuklar ve tohumların yanı sıra diğer bitki örtüsü türleri.
Altın Sülünler çok ürkek kuşlardır ve gündüzleri karanlık, sık ormanlarda ve ormanlık alanlarda saklanırlar ve geceleri çok yüksek ağaçlara tünerler. Altın Sülünler uçma yeteneklerine rağmen genellikle yerde beslenirler, bunun nedeni uçuşta oldukça beceriksiz olmaları olabilir. Ancak irkilirlerse, belirgin bir kanat sesiyle ani bir hızlı yukarı hareketle havalanabilirler.
Erkekler çok renkli kuşlar olmasına rağmen, onları fark etmek zor olduğundan, vahşi doğadaki davranışları hakkında çok az şey bilinmektedir. Bir Altın Sülün'ü gözlemlemek için en iyi zaman, sabahın erken saatlerinde, açıklıklarda görülebilecekleri zamandır.
Vokalizasyonlar bir 'chack chack' sesini içerir. Erkekler üreme mevsimi boyunca belirgin bir metalik çağrıya sahiptir. Ayrıca, erkeklerin ayrıntılı kur gösterisi sırasında, boyun tüylerini bir pelerin gibi başının ve gagasının üzerine yayar.
Dişi Altın Sülünler Nisan ayında yaklaşık 8 – 12 yumurta bırakır. Kuluçka süresi 22 – 23 gün civarındadır. 12-14 gün sonra civcivler tüylenir. Erkekler parlak renklerini hayatlarının ikinci yılında kazanırlar, ancak ilk yıllarında cinsel olarak olgunlaşırlar. Altın Sülün'ün ömrü 5-6 yıldır.
Altın Sülünler, IUCN tarafından 'En Az Endişe' olarak sınıflandırılır.