Cape Gannet Kuşu

Görüntü Kaynağı

Cape Gannet (Morus capensis), büyüklüğü nedeniyle kolayca tanımlanabilen bir deniz kuşudur. Gannet ailesinin bir parçasıdır: Sulidae. Cape Gannets, Kuzey Gannet'in siyah kanat uçları dışında tamamen beyaz olması dışında Kuzey Gannetlerine benzer.

Cape Gannet'in toplam üreme popülasyonu yaklaşık 150.000 kuştur ve bunların %12'si Namibya'dadır, ancak sayıları son elli yılda Nambian Adaları'nda ve %88'i Güney Afrika'da azalmıştır. Bu büyük deniz kuşunun en büyük kolonisi Güney Afrika'daki Malgas Adası'nda bulunur.

Cape Gannets'in üreme alanı, Afrika'nın batı kıyısındaki Gine Körfezi açıklarındaki kıyı sularından doğu kıyısında Mozambik'e kadar uzanır. Cape Gannets nadiren 100 kilometreden daha açıkta meydana gelir, ancak hem Atlantik hem de Hint Okyanusları için kıyıdan 200 kilometreden fazla açıkta kuşların kayıtları mevcuttur.



Cape Gannet Özellikleri

Cape Gannets 33 - 37 inç (84 - 94 santimetre) uzunluğa ve yaklaşık 2,600 gram ağırlığa kadar büyüyebilir. 68 – 73 inç (171 – 185 santimetre) ölçebilen geniş bir kanat açıklığına sahiptirler.

Cape Gannets'in siyah kuyrukları ve siyah kanat kenarları ve kanat uçları olan beyaz bir tüyü vardır. Taçları ve arka boyunları sarı renktedir ve gözlerinin ve gagalarının çevresinde belirgin siyah çizgi işaretleri vardır. Faturaları (gagaları) sivri uçlu ve soluk mavi renktedir. Bu kar beyazı deniz kuşlarının gagalarının ucuna yakın yerlerde balık yakalamalarına yardımcı olan ince tırtıklar vardır ve suya bu kadar güçle girdiklerinden, suyun zorla girebileceği hiçbir dış burun delikleri yoktur.

Bu büyük deniz kuşları balık için dalış yaparken saatte yaklaşık 40 – 120 kilometre hızla suya çarpabilir.

İlk bakışta, Cape Gannet'i Galapagos ile karıştırmak kolay olurdu. Maskeli Bubi Kuşu çünkü Booby Bird'de bu kadar belirgin olmayan göz çevresindeki siyah çizgiler ve gaga tabanı ile görünüş olarak oldukça benzerler.

Cape Gannet Habitatı

Cape Gannet kesinlikle bir deniz kuşudur. Normal menzili içinde Cape Gannets, kıyıdan en fazla 100 kilometre uzakta olan kıta sahanlığı ile sınırlıdır. Bazen bu büyük deniz kuşları okyanus sularında kaydedilmiştir.

Cape Gannet Diyeti

Cape Gannets, çoğu deniz kuşu gibi, büyük yüksekliklerden okyanusa dalar ve dalar ve avlarını yakalayan balık yiyen kuşlardır. Sardalyaları ve Pilchards gibi diğer pelajik balıkları tercih ederler. Günde yaklaşık 300 gram balık yerler.

Cape Gannet Davranışı

Cape Gannets, uçuşlarını hızlandırmak için sık sık kanat çırparak hava termiklerini süzen çok güçlü uçuculardır. Bu kanatla kayma tekniği, Albatros gibi diğer büyük deniz kuşları tarafından kullanılan diğer dinamik ekşime tekniğinden daha fazla enerji tüketen bir uçuş tekniğidir. Cape Gannets denizde genellikle sessizdir, ancak kolonilerdeyken 'arrag arrah' tırtıklı bir ses çıkarırlar.

Cape Gannets kesinlikle göçmen kuşlar değildir ve çoğu yıl boyunca üreme alanlarının 500 kilometre yakınında kalacaktır, bazı yetişkin erkek Gannet'lerin üreme mevsimi boyunca üreme alanlarını tüneme alanı olarak kullanmaya devam etme olasılığı vardır.

Cape Gannets, Nambia ve Güney Afrika kıyılarındaki sadece 6 adada ürer.

      • Nambia, SA – Merkür Adası, Ichaboe Adası ve Mülkiyet Adası.
      • Güney Afrika – Kuş Adası (Lambert Körfezi), Kuş Adası (Algoa Körfezi) ve Malgas Adası.
      • Cape Gannets düz veya eğimli adalarda büyük, yoğun kolonilerde yuva yapar.

Cape Gannet Üreme

Cape Gannet üreme mevsimi Ağustos/Eylül aylarında başlar ve bir sonraki Nisan ayına kadar sürebilir. Çoğu Gannet gibi, erkekler ve dişiler birkaç üreme mevsimi boyunca birlikte kalırlar. Yuvalarını pisliklerden, içine birkaç kemik ve tüy ve diğer bitki örtüsünün karışımından inşa ederler. Malzemelerin kıt olduğu yerlerde yumurtalar çıplak zemine serilecektir.

Yuvada, hem erkek hem de dişinin boyunlarını gökyüzüne doğru uzattığı ve gagalarını birbirine vurduğu ayrıntılı çiftleşme ritüelleri gerçekleştirilir.

Dişi Cape Gannet tipik olarak Ekim ayı civarında tek bir yumurta bırakır, bu yumurta rengi açık mavidir ve hızla kahverengi guano ile kaplanır. Hem erkek hem de dişi, yaklaşık 40-46 gün süren yumurtanın kuluçkasını paylaşır.

Cape Gannets, kuluçka sürecinde perdeli ayaklarını kullanır, bu sayede ayak ağları, zengin kan damarlarından gelen ısı ile onu çevreleyen yumurtanın etrafına sarılır.

Yavru doğduğunda koyu renkli, alacalı, kör, tüysüz ve gagası soluktur. Yavru çok küçüktür ve sadece 70 gram ağırlığındadır. Yavrunun, oldukça hızlı bir büyüme olan yetişkin bir Gannet'in boyutunun üçte birine ulaşması yaklaşık üç hafta sürer.

Yaklaşık sekiz haftalıkken, civciv yetişkin Gannet'ten daha ağır olacak ve 97 günlük olana kadar bu şekilde kalacaktır. Bu zamana kadar her iki ebeveyn tarafından bakılan civciv, daha sonra kendisini yemlemek için denize açılabilir.

Cape Gannet'in ömrü yaklaşık 17 yıldır.


Cape Gannet Koruma Durumu

Cape Gannet, küçük üreme aralığı nedeniyle sayıları azaldığı için 'Hassas' olarak listelenmiştir. Avının insan balıkçılığı tarafından aşırı sömürülmesi, kirlilikle birleştiğinde, yiyecek arama için çevredeki suların kalitesinde sürekli bir düşüşe neden oluyor. Nambian Sardalya Balıkçılığının çöküşü, Nambian Gannet popülasyonlarının ana düşüşü oldu. Hamsi, sardalya kıt hale geldiğinde diyetlerinde yalnızca geçici ve kısmen sardalya yerine geçer.

Diğer tehditler arasında yırtıcı hayvanlar yer alır. Büyük Beyaz Pelikan kim Gannet civcivleri için önemli bir tehdittir.

Koruma Yardımı

Güney Afrika'da, Lambert's Bay ve Bird Island doğa koruma alanlarıdır ve Malgas Adası West Coast Ulusal Parkı içindedir. Kuş Adası şimdi Addo Fil Ulusal Parkı'nın bir parçasını oluşturuyor. Namibya'da, üç üreme adası, Balıkçılık ve Deniz Kaynakları Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Altı adanın tamamı Önemli Kuş Alanları olarak tanımlanmıştır. Petrole bulanmış kuşlar Güney Afrika'da başarıyla rehabilite ediliyor ve türler yasalarla korunuyor.

Daha fazlasına göz atın c harfi ile başlayan hayvanlar

Daha fazlası hakkında bilgi edinin Afrika'dan kuşlar