Galapagos Dalgalı Albatros

Evcil Hayvanın Adını Seçin







Görüntü Kaynağı

  Dalgalı Albatros

bu Dalgalı Albatros olarak da bilinir Galapagos Albatros . 7 - 8 fit büyük kanat açıklığına ve 7 - 11 kilo ağırlığa sahip Galapagos kuşlarının en büyüğüdür. 86 santimetre (34 inç) uzunluğa kadar büyüyebilirler.

Dalgalı Albatroslar, çoğunlukla kahverengimsi vücutlarıyla tezat oluşturan sarımsı krem ​​boyun ve başlarıyla ayırt edilir. Daha da belirgin olan, nispeten küçük baş ve uzun, ince boyun ile karşılaştırıldığında orantısız olarak büyük görünen çok uzun, parlak sarı gagalarıdır.

Yerde paytak paytak paytak yürürler ve çok sakar görünürler, ama havada görebileceğiniz en zarif kuşlardan biridirler. Dalgalı Albatroslar birbirlerine son derece sadık kuşlardır, bu sayede bir erkek bir dişi çiftleşme partneri bulduğunda birlikte kalır ve biri ölene kadar civcivlerini büyütürler.

Dalgalı Albatrosun başlıca besin kaynakları balık, kalamar ve kabuklulardır. Ancak, diğer kuşların yetersiz yiyecekleri de dahil olmak üzere diğer yiyecek kaynakları için süpürdükleri de gözlemlenmiştir.

Dalgalı Albatroslar 45 yaşına kadar yaşayabilirler. En uzun yaşayan Albatros'un 51 yaşına kadar yaşadığı kaydedildi. Albatros muhtemelen yaşayan en eski kuşlardan biridir.

Dalgalı Albatroslar, iki büyük kolonide toplandıkları Galapagos Adaları'ndan sadece biri olan Espanola'da bulunur. Esas olarak süzülen diğer kuşlar gibi, Dalgalı Albatros da havalanabilmek için kuvvetli karşı rüzgarlara güvenir.

Dalgalı Albatroslar, diğer Albatroslar gibi, yılın bir kısmını denizde geçirirler. Dalgalı Albatros, çok uzağa gitmez ve gittiğinde çok uzun süre gitmez.

Ocak-Mart ayları arasında Galapagos'un Pasifik doğusunda ve Ekvador ve Kuzey Peru kıyılarında bulunurlar. Birçok Dalgalı Albatros genellikle Guayaquil Körfezi'nde toplanır. Mart ayının ortalarında geri dönmeye başlarlar, erkekler önce gelir. Dalgalı Albatros ömür boyu çiftleşirken, erkek önceki yıllarda üreme bölgesine döner ve eşini bekler.

  Dalgalı Albatros çiftleşme ritüeli

Dalgalı Albatroslar, tıpkı diğer Albatroslar gibi çok uzun, gürültülü ve karmaşık bir kur yapma ritüeline girerler. Eşlerin eğildiği, yüz yüze geldikleri ve gagalarını hızla ileri geri tokatladıkları gagalarıyla birbirleriyle dans eder ve eskrim yaparlar.

Başka bir adımda, her biri diğerine dik bir duruşta bakar, bazen gagası tamamen açık durur. Gagaları daha sonra yüksek bir alkışla kapatılır. Bazen kuşlar gagalarını hızla şaklatırlar. Dans ayrıca eğilmeyi ve burundan bir “anh-a-annhh” sesi eşliğinde abartılı bir sallanmayla baş iki yana sallanarak birbirlerinin etrafında dolaşmayı içerir. Dans, yeni bir Albatros çifti veya bir önceki sezonda üremeyi başaramayan çiftler halinde karşılaştığında daha uzun ve daha kapsamlıdır.

Dişi, nisan ortasından temmuz ayına kadar yumurtasını bıraktığında, her iki ebeveyn de yumurtayı yaklaşık iki ay kuluçkaya yatırır. Kuluçkanın ilk aşamalarında, her ebeveyn, bir seferde 3 hafta sürebilen yumurta ile uzun dönüşler yapar. Kuluçka süresi yaklaştıkça yumurta ile olan bu dönüşler kısalır.

Dişi Albatros, yumurtalarını yuva yapmak yerine yere bırakır. Kuluçka döneminde, ebeveynler yumurtayı sık sık yuvarlarlar ve 40 metreye kadar mesafeler kat ederler. Albatrosların bunu yapmasının nedeni belirsiz, ancak bu aktivite civcivlerin daha başarılı bir şekilde yumurtadan çıkmasına katkıda bulunuyor gibi görünüyor.

Yumurtalar yumurtadan çıktığında civciv koyu kahverengidir ve kıvırcık koyu kahverengi tüylü tüylerle kaplıdır. Civciv yumurtadan çıktıktan sonraki ilk birkaç hafta boyunca, bir ebeveyn civcivi korurken diğeri yiyecek toplar. Civcivler biraz büyüdükçe, her iki ebeveyn de denizde yiyecek aramak için daha uzun süre harcarken, kreş gruplarında korumasız kalırlar.

Yakalanan yiyecek ne olursa olsun, anne babanın midesinde tutulur ve burada yağlı bir sıvıya dönüştürülür. Ebeveyn, bu sıvıyı uzun süre sindirmeden midesinde tutabilir, bu da sık sık geri dönmek zorunda olmadığı için av gezilerini daha verimli hale getirir.

Ebeveynler koloniye döndüklerinde civcivlerini bulurlar ve sıvıyı civciv midesine pompalarlar. Bir beslemede civciv midesine 2 kilograma kadar sıvı zorlanabilir. Bu hacim civcivin şişmesine ve aşırı şişirilmiş kahverengi bir çanta gibi görünmesine neden olur. Yağ sindirilene kadar zar zor hareket edebilir. Bu, ebeveynleri daha fazla yiyecek aramak için uzun süre denize dönerken onları tok ve tok tutar.

Civciv uçtuğunda, kreşlerini terk eder ve ebeveynleriyle birlikte Batı Pasifik'e uçarlar. Ebeveynler her yıl çiftleşmek için Espanola'ya dönerler, ancak yavrular ilk kez üremeye başlamaya hazır olana kadar beş ila altı yıl uzakta kalırlar.

Galapagos'taki Dalgalı Albatrosların nüfusu milli park personeli tarafından korunmaktadır. Ancak sınırlı menzil, uzun olta balıkçılığı ile hedef dışı avlanma, turizm yoluyla rahatsızlık, hastalık ve yakındaki sularda yasadışı balıkçılığın etkileri onları önemli ölçüde tehlikeye atmaktadır.

2000 yılında IUCN tarafından Yakın Tehdit Altındakiler listesine alınan türler üzerinde özellikle uzun olta balıkçılığı ciddi bir etki yapıyor. 2001 yılında hala 34.700 yetişkin kuş olmasına rağmen, sayıları bilinmeyen bir oranda azalmaya başladı. oranı daha yakın zamanlarda, muhtemelen parakete balıkçılığı nedeniyle cinsiyet oranını da alt üst ediyor (erkekler daha sık öldürülüyor).

Mevcut durum, nüfusu yok olmaya karşı feci bir çöküşe karşı oldukça savunmasız hale getirdiğinden, Dalgalı Albatros 2007 IUCN Kırmızı Listesinde Kritik Tehlike Altında statüsüne yükseltildi.