kediler
Başka / 2026
Görüntü Kaynağıbu hırıltı (Numenius phaeopus), büyük Scolopacidae familyasında bir kuş türüdür. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'nın çoğunda, İskoçya kadar güneyde üreyen, en yaygın olanlardan biridir.
Whimbrel Kuşları görüldü İspanyol Adası , Galapagos.
Bu, Afrika, Güney Amerika, Güney Asya'daki kıyılarda, Avustralasya'ya ve Güney Kuzey Amerika'ya kışı geçiren göçmen bir türdür. Aynı zamanda göç sırasında bir kıyı kuşudur. Whimbrel, üreme mevsimi dışında oldukça sokulgandır. Arctic Tundra'da ürer. Göçte, çamur düzlükleri, kumlu plajlar, kayalık sahil şeritleri, tuzlu bataklıklar ve su basmış tarım alanları dahil olmak üzere çok çeşitli habitatlarda bulunabilir.

Whmbrel (Numenius phaeopus), uzun, eğri bir gagası olan, büyük ve uzun bacaklı bir kıyı kuşudur. Sandpiper, Scolopacidae ailesine aittir ve Alaska'da ve Kanada ve Grönland'ın kutup bölgelerinde üreyen en yaygın çulluklardan biridir.
Göçmen bir kuş, kışları Güney ve Kuzey Amerika kıyılarında geçirir ve sürüler halinde yoğunlaşma eğilimindedir. 'Whimbrel' adı İngiltere'den geliyor ve kuşa, kuşun çağrısının gevşek bir yorumu olarak verildi.
Bu yazıda Whimbrel'e daha derinlemesine bakacağız, bu kuşun davranışını, habitatını ve korunmasını keşfedeceğiz. Daha fazlasını öğrenmekle ilgileniyorsanız, okumaya devam edin.
Büyük bir kuş, whimbrel uzunluğu 37-47 cm (15-19 inç), kanat açıklığı 75-90 cm (30-35 inç) ve 270-493 gr (9,5–17,4 oz; 0,595–1,087 lb) civarındadır. Ağırlık olarak. Esas olarak grimsi alacalı-kahverengi renktedir ve uzun kavisli bir gagası vardır. Faturası yetişkin dişi hırıltıda en uzundur ve düzgün bir eğriden ziyade bir bükülme vardır.
Whmbrel, koyu ve açık değişen çizgili farklı bir kafa modeline sahiptir. Rengi mevsimden mevsime değişmez ve uçuşta beyaz bir göbekle her tarafı kahverengi görünür. Faturası yazın katı siyahtır ve kışın pembemsi veya kırmızımsı bir tabana sahiptir. Whimbrel kuşlarının da dar bir koyu göz çizgisi vardır. Ayrıca nispeten uzun bir boynu vardır ve kanatları sivri ve kısadır.
Beş alt türü vardır whimbrel:
* Şimdi Nearktik Takson olarak bilinen Numenius phaeopus hudsonicus alt türü, artık IOC (Uluslararası Kuşbilimciler Komitesi) tarafından hedef tür olarak kabul edilmektedir.
Bir whimbrel genellikle yaklaşık on yıl yaşar. Bununla birlikte, kaydedilen en eski whimbrel 24 yaşına kadar yaşadı!
Wwmbrels diyeti böcekleri, kabukluları ve meyveleri içerir. Omurgasızlar için çamur düzlüklerini veya ıslak kumları araştırmak için uzun faturalarını kullanırlar. Yengeçler özellikle çamur yengeçleri, kerevitler, köstebek yengeçleri, küçük balıklar, deniz solucanları, deniz hıyarları, kum karidesleri ve küçük yumuşakçalar. Whimbrel'in gagasının şekli, yengeç yuvasının eğrisine uyuyor. İlginç bir şekilde, bir hırıltı genellikle bir yengeci çamuru çıkarmak için yemeden önce yıkar ve önce en büyük pençeyi çıkarır.
Üreme alanlarında, hıçkırıklar bir önceki yazdan arta kalan meyveleri yerler ve bu aynı meyveler göç etmeden önce beslenmelerinin çok önemli bir parçası haline gelir. Yıl boyunca mızmız örümcekler de yer, çekirge , sinekler ve böcekler.
Whimbrel kuşları, kışlama alanlarında ve göçmen duraklarında beslenme alanlarını korur ve başka bir whimbrel çok yaklaşırsa savunma yapacaktır.

Whimbrel kuşları tek eşli hayvanlardır. Erkek, dişileri cezbetmek için ıslık ve köpüren şarkı söylerken, yuvalama bölgesi üzerinde dramatik uçuş gösterileri gerçekleştirir, geniş daireler çizerek uçar, dönüşümlü olarak 1000 fit yüksekliğe kadar çırpınır ve aşağı doğru süzülür. Kur yapan erkekler, dişileri yaya ve uçuşta da kovalar.
Alıcı dişiler, erkeğe kanatlarını sarkıtarak, kuyruklarını kaldırarak ve öne eğilerek yanıt verirler. Çiftler ayrıca yükseltilmiş bir kuyruk ve alçaltılmış bir meme içeren dönüşümlü görüntüler gerçekleştirebilir. Kuluçka görevleri sırasında da tril çağrıları ile bağlarını korurlar.
Whimbrel kuşları, birbirini izleyen mevsimlerde aynı eşle yuva yapmak için genellikle aynı bölgeye döner. Genellikle diğer birkaç çiftle paylaştıkları, büyüklükleri 12 akreden 90 akre kadar değişebilen bir alana sahiptirler. Çok bölgesel hayvanlardır, ancak bölgelerine girmedikleri sürece komşulara hoşgörülüdürler. Yumurtalar yumurtadan çıktıktan sonra bölgesel savunmaları azalır.
Üreme mevsiminde, hırıltılı kuşlar genellikle yüksek yerlerde ve çalılık gibi rüzgardan korunan bir alanda yuva yaparlar. Yuvaları, zemine bastırılan, ardından yapraklar, çimenler ve yosunlarla kaplı ve yaklaşık 5,6 inç genişliğinde ve 1,5 inç derinliğinde olan basit kaselerdir. Dişi genellikle yuvalama alanını oluşturur.
Bir whimbrel'in kuluçka süresi 22-28 gün arasındadır ve üç ila beş yumurta bırakır. Yumurtalar mavi-yeşil ila kahverengi renktedir ve her iki ebeveyn de yumurtaların kuluçkalanmasına yardımcı olacaktır. Tüylü yavrular, yumurtadan çıktıktan hemen sonra, yaklaşık bir ila iki saat sonra yuvadan ayrılır ve kendilerini besler.
Erkekler, dişileri çiftleşmeye çekmek için dramatik uçuş gösterileri ve şarkılar kullanır. Her iki ebeveyn de yavruları için çok koruyucudur ve çok yaklaşan insanlara saldırırlar. Erkekler, yuvalama bölgelerinin üzerinde ve üzerinde şarkı söyler ve sergiler, genellikle yırtıcıları veya davetsiz misafirleri gördüklerinde yüksek sesle bağırırlar. Dişi genellikle ilk önce kuluçkadan ayrılır ve erkek yaklaşık 4-6 hafta sonra uçabilene kadar yavrularla birlikte kalır.
Bu büyük kıyı kuşlarının tercih edilen yaşam alanları, özellikle beslenirken tundra, tuz bataklıkları, çayırlar, kıyı şeritleri ve çamur düzlüklerini içerir. Beslenmedikleri zaman, kırlangıçlar çayırlarda, tarlalarda, kum tepelerinde ve istiridye yataklarının yanı sıra mangrov ağaçlarında da yaşar.
Alaska'nın çoğunda ve Kanada ve Grönland'ın kutup bölgelerinde yuva yaptıkları, ancak Kuzey Amerika'nın Atlantik Kıyısına göç ettikleri bulundu. Wwmbrel, kışları Afrika'da, Kuzey Amerika'nın güney kıyılarında Kaliforniya'dan güneye Meksika, Batı Hint Adaları, Güney Amerika ve Güney Asya'da geçirir.
Yetişkin hırıltılar Temmuz ayında yuva alanlarını terk eder ve yılın gençleri yaklaşık bir ay sonra ayrılır. Yukarıda bahsedildiği gibi kışları kıyılarda geçirmelerine rağmen, genellikle göç döneminde iç kesimlerde bulunurlar. Mart-Mayıs aylarında tekrar kuzeye doğru seyahat etmeye başlarlar.
Bu göçmen kuşlardan bazıları, güney Kanada veya New England'dan Güney Amerika'ya 2500 mil kesintisiz uçuş yapıyor.
Whimbrel kuşları, genellikle daha küçük kuş türlerinin eşlik ettiği sürüler halinde hem göç eder hem de tüner. Bir grup kum kuşu, “bağ”, “çelişki”, “kaçma”, “tepe” ve kum kuşunun “zaman adımı” dahil olmak üzere birçok toplu isme sahiptir.

Aslında uzak bölgelerde yuvalanmalarından dolayı whimbrel popülasyonu hakkında çok az şey biliniyor. Ancak küresel nüfuslarının 1,8 milyon civarında olduğu ve koruma kaygısının nispeten düşük olduğu düşünülmektedir. Geniş bir yayılış alanına sahiptirler ve kışın altı kıtanın kıyılarında bulunabilirler.
Yirminci yüzyılın başlarında, Kuzey Amerika'da yiyecek için yoğun bir şekilde whimbrel avlandı. Kuzey Amerika'da avlanma yasağı getirildi, bu da yeniden popülasyona yardımcı oldu, ancak bugün hala Güney Amerika ve Karayipler'in bazı bölgelerinde avlanıyorlar. Avlanmanın yanı sıra, kıyıdaki sulak alan habitatlarının ve yükselen deniz seviyelerinin yok edilmesi, whimbrel için büyük bir tehdit oluşturuyor.