kediler
Başka / 2026

bu leopar kaplumbağa (Stigmochelys pardalis), Sudan'dan Güney Cape'e kadar doğu ve güney Afrika'nın savanlarında bulunan büyük bir kaplumbağadır. Bu kaplumbağa, adını genellikle leopar desenine benzeyen ilginç ve çekici kabuk işaretlerinden almıştır.
Leopar kaplumbağası, Stigmochelys cinsinin tek üyesidir, ancak geçmişte genellikle Geochelone'ye yerleştirildi. Testudinidae ailesine ve Testudines takımına aittir. Stigmochelys, Yunanca kelimelerin birleşimidir: “işaret” veya “nokta” anlamına gelen stigma ve “kaplumbağa” anlamına gelen chelone. Pardalis'in özel adı, 'leopar' anlamına gelen Latince pardus kelimesinden gelir.
Bu hayvanlar otçul bir diyete sahiptir, çeşitli karışık otların yanı sıra sulu meyveler ve devedikeni yerler ve yarı kurak, dikenli habitatları otlaklara tercih eder.
Leopar kaplumbağaları, Sahra altı Afrika'daki en yaygın kaplumbağa türüdür ve tehdit altında sayılmasalar da, habitat kaybından dolayı artan baskı altındadırlar. Ayrıca tarihsel olarak evcil hayvan ticareti için yoğun bir şekilde sömürülmüştür.

Leopar kaplumbağası, dünyadaki dördüncü en büyük kaplumbağa türüdür. Genellikle 40 cm (16 inç) uzunluğa ulaşırlar ve 15 ila 54 kg ağırlığındadırlar. Dişiler genellikle erkeklerden daha büyüktür. Yetişkinler, menzillerinin kuzey ve güney uçlarında daha büyük olma eğilimindedir.
Leopar kaplumbağanın kabuğu yüksektir ve dik, neredeyse dikey kenarlarla kubbelidir. Kabuğun temel rengi ten rengi, sarı veya bazen tozlu kahverengi tonlarında olabilir ve leopar benzeri lekelerle süslenmiştir. Kabuk desenleme yoğunluğu değişir. Baş, ayaklar ve kuyruk renk olarak değişir ancak genellikle ten rengi ila kahverengidir.
Leopar kaplumbağa 100 yıla kadar yaşama yeteneğine sahip! Bu hayvanlar evcil hayvan olarak giderek daha popüler hale geliyor, ancak insanlara onları evlerine götürmeden önce uzun ömürleri hatırlatılıyor.
leopar kaplumbağaları vardır otoburlar ve diyetleri, forbs, devedikeni, çimenler ve sulu meyveler dahil olmak üzere bir dizi farklı bitkiden oluşur. Yedikleri herhangi bir tohum sindirilmeden bağırsaktan geçer, bu da leopar kaplumbağasının tohumların dağılmasında önemli bir rol oynadığı anlamına gelir. Bu hayvanlar ayrıca kemikleri kemirebilir ve hatta sırtlan kemik gelişimi ve yumurta kabukları için gerekli olan kalsiyumu elde etmek için dışkı.
Dişleri yoktur (kaplumbağa veya kaplumbağa yoktur), ancak sert, keskin, gaga benzeri ağızlarıyla yiyecekleri ısırır ve yırtarlar. Leopar kaplumbağaları ayrıca, onlara su sağlayan dikenli armut kaktüsünün ve diğer sulu meyvelerin meyvelerini ve yastıklarını da yerler. Karın boşluklarındaki alanın çoğunu kaplayan büyük anal keselerde su depolarlar. Bu onların kurak çevrelerine önemli bir fiziksel adaptasyondur.

Leopar kaplumbağası gün boyunca, sabahın erken saatlerinde ve sıcaklığın en ılımlı olduğu güneş batmadan hemen önce aktiftir. Günün en sıcak saatlerinde barınak ararlar ve soğuktan korunmak için erken uyurlar.
Uyanık olduklarında zamanlarının çoğunu yemek yiyerek geçirirler. Kulakları olmasa da, çevrelerinde gezinmelerine yardımcı olan titreşimleri hissedebilirler ve ayrıca yiyecekleri bulmalarına yardımcı olacak çok güçlü bir koku alma duyusuna sahiptirler.
Bir sığınak veya sığınacak bir yer bulmaya gelince, bunları kendileri kazmıyor veya yaratmıyorlar. Genellikle diğer hayvanların terkedilmiş yoğunluğunu ele geçirirler. Leopar kaplumbağası, yumurtlamak için yuva yapmak dışında kazmaz.
Leopar kaplumbağaları tıslama sesleri ile bilinir. Kaplumbağalar kendilerini tehdit altında hissettiklerinde, başlarını ve ayaklarını hızla kabuğun içine çekerler, bu da akciğerlerden havanın dışarı çıkmasına neden olur ve böylece belirgin tıslama sesi üretilir. onlar göreceli yalnız hayvanlar ve bu kaplumbağaların birbirleriyle çok fazla iletişim kurduklarına dair hiçbir kanıt yok.
Leopar kaplumbağaları mayıstan ekime kadar ürer. Bu hayvanlar tek eşlidir ve hem erkek hem de dişiler eş ararken giderek daha saldırgan hale gelirler. Erkekler, dişileri cezbetmek için türe özgü çağrıları seslendirir. Erkekler ayrıca eşler için rekabet sırasında ses çıkarırlar. Erkek seslendirmeleri, çeşitli homurdanma ve iniltileri içerir. Her iki cinsiyet de rakipleri kıç ve koçluk yapacak.
Çiftleşme mevsimi boyunca, erkek kaplumbağalar kur yapmaya başlamadan önce dişileri günler hatta haftalar boyunca takip eder. Temas başlatmak için erkekler dişiyi başından veya ayaklarından ısırır.
Çiftleşmeden sonra dişiler, yumurtalarını bırakabilecekleri 100 ila 300 mm derinliğinde bir çukur kazarlar. Bir sezonda 5 ile 7 arasında debriyaj yapacak ve her debriyaj bir öncekinden yaklaşık 3 ila 4 hafta ayrılacak. Kavramalar, beyaz ve küresel olan 5 ila 30 yumurta arasında değişir. Gebelik süresi 9 ila 12 ay arasında değişir ve konuma, sıcaklığa ve yağışa göre değişir.
Leopar kaplumbağaları yavrularını tam olarak büyütmezler. Erkekler çiftleşmeden hemen sonra ayrılırlar ve dişi yumurtalarını bırakıp üzerini örttükten sonra o da ayrılır.
Yavru leopar kaplumbağalar yumurtadan çıktıktan sonra hemen bağımsız olurlar. Hemen çeşitli bitkilerle beslenmeye başlarlar, ancak muhtemelen daha yüksek su içeriği nedeniyle sulu meyveleri tercih ederler. Leopar kaplumbağa yavruları genellikle sarı bir arka plan üzerinde siyah lekeler, noktalar ve hatta kısa çizgiler ve çizgilerle işaretlenir.
Leopar kaplumbağaları Afrika'ya özgüdür ve Güney Sudan ve Somali'den Doğu Afrika'ya, Güney Afrika ve Namibya'ya kadar uzanan doğu ve güney Afrika'da bulunurlar.
Bu aralıkta, leopar kaplumbağası, otlaklar, dikenli çalılık, mesic çalılık ve savanlar dahil olmak üzere herhangi bir Afrika kaplumbağasının en çeşitli yaşam alanlarını işgal eder. Deniz seviyesinden 2.900 m'ye (9.500 ft) kadar değişen yüksekliklerde bulunabilirler.
Leopar kaplumbağası, savanın yarı kurak koşullarına iyi uyum sağlar ve neme veya soğuğa iyi tahammül etmez. Tüm kurak bölgelerde olduğu gibi, Afrika savanı da 24 saatlik bir süre içinde aşırı sıcaklık dalgalanmaları yaşar. Güneşin en parlak olduğu gün boyunca çok ısınır, ancak güneş battığında oldukça soğur. Bu süre zarfında, çeşitli alçakta yatan bitkilerin altına sığınacaklar veya terk edilmiş bitkilere sığınacaklar. tilki , çakal veya yaban domuzu delikleri.

Leopar kaplumbağası, Sahra altı Afrika'daki en yaygın kaplumbağa olan yaygın bir kaplumbağadır ve menzili boyunca iyi bir nüfusa sahiptir. Şu anda IUCN Kırmızı Listesinde En Az Endişe olarak listelenmiştir. Tarımsal yakma, tüketim ve evcil hayvan ticaretinde ticari sömürü en büyük tehlikeler olmakla birlikte, insanlar bu hayvanlar için en büyük tehdittir. Bununla birlikte, bu faaliyetler henüz kaplumbağa türlerinin popülasyonunda büyük bir düşüşe neden olmamıştır.
Leopar kaplumbağaları evcil hayvan ticareti için giderek daha fazla esaret altında yetiştiriliyor, ancak bu hayvanları evcil hayvan olarak tutmak zor olabilir. Çok büyükler ve ele alınmayı sevmiyorlar. Ayrıca, 100 yıla kadar yaşayabilirler - ve sahiplerinden daha uzun yaşayabilirler!
Vahşi doğada, leopar kaplumbağaları diğer hayvanlar tarafından gerçekten avlanmaz. Kalın, ağır kabukları, yakalanmalarının zor olduğu anlamına gelir ve renkleri, iyi kamufle edildikleri anlamına gelir. Ancak yavrular, tilki gibi hayvanlar için kolay avdır. çakallar ve firavun fareleri. Yavru leopar kaplumbağalarının yaklaşık %80'i avlar tarafından yenir.
Yetişkin leopar kaplumbağaları insanlar tarafından avlanır. İlaç, alet yapmak için alınırlar ve genellikle bir gıda kaynağı olarak kullanılırlar.
Daha fazlasına göz atın L harfi ile başlayan hayvanlar