Numbat

Evcil Hayvanın Adını Seçin







  Sayılır

bu uyuşmuş (Myrmecobius fasciatus), noombat veya walpurti olarak da bilinir, Myrmecobiidae ve Myrmecobius cinsine ait bir keseli hayvandır. Numbat bir zamanlar güney Avustralya'da yaygındı, ancak şimdi Batı Avustralya'daki birkaç küçük koloniyle sınırlı. Bu onu nesli tükenmekte olan bir hayvan yapar ve IUCN Kırmızı Listesinde Tehlike Altında olarak listelenir.

Numbat Avrupalılar tarafından ilk olarak 1831'de biliniyordu. Robert Dale'in önderliğinde Avon Vadisi'ni keşfeden bir keşif ekibi tarafından keşfedildi.

Numbat cinsi Myrmecobius, Avustralyalı keseli etobur Dasyuromorphia takımını oluşturan dört aileden biri olan Myrmecobiidae ailesinin tek üyesidir. Nubatatın iki alt türü tanımlanmıştır, ancak bunlardan biri - paslı renkli Myrmecobius fasciatus rufus - en azından 1960'lardan beri soyu tükenmiştir ve bugün yalnızca aday alt türler (M. fasciatus fasciatus) hayatta kalmaktadır.



Böcek öldürücüdür ve diyetinin neredeyse tamamı termitlerden oluşur. Beyaz çizgili ince bir gövde, dar sivri burun, çok sayıda küçük dişe sahip küçük ağız ve uzun, yapışkan bir dil ile karakterizedir. Ayrıca genellikle bantlı karıncayiyen ve keseli karıncayiyen olarak da bilinir.

  Numbat

Numbat Özellikleri

Numbat, diğer termit yiyen memelilere kıyasla nispeten küçük bir hayvandır. Vücut uzunluğu 17.5 ila 27.5 santimetre (7 ila 11 inç) arasındadır ve kuyruğu 13,0 ila 17 santimetre (5 ila 6,7 ​​inç) arasındadır. Bu, 30 ila 45 santimetre (12 ila 17.7 inç) arasında bir toplam uzunluk verir. Yetişkin bir sümbül 280 ila 550 gram (0,6 ila 1,2 pound) arasındadır.

Yumuşak griden kırmızımsı kahverengiye kadar, rengi büyük ölçüde değişebilen kalın ve kısa tüyleri vardır, genellikle sırtında tuğla kırmızısı bir alan bulunur. Her zaman namlu ucundan gözlerden kulak diplerine kadar uzanan göze çarpan siyah bir şeritleri vardır. Hayvanın arka kısmında dört ila on bir arasında beyaz çizgi vardır ve bunlar sırtın ortasına doğru giderek daha soluklaşır. Alt taraf krem ​​veya açık gri, kuyruk ise beyaz benekli uzun gri saçlarla kaplıdır. Kuyruktaki saç, vücuttaki saçtan biraz daha uzun olma eğilimindedir.

İnce sivri bir ağızları, küçük bir ağızları ve küçük, yuvarlak uçlu kulakları vardır. Numbatın, büyük submandibular bezlerin ürettiği yapışkan tükürük ile kaplı alışılmadık derecede uzun, dar bir dili vardır. Ağızlarını açtıklarında dilleri 10 cm uzunluğa ulaşabilir! 50'ye kadar çok küçük, işlevsiz dişleri olan dejenere bir çeneleri vardır ve numatlar çiğneyebilse de, diyetinin yumuşak doğası nedeniyle bunu nadiren yapar. Bununla birlikte, yumuşak damak boyunca, yutulabilmeleri için termitleri dilden sıyırmaya yardımcı olan çok sayıda çıkıntıya sahiptir.

Numbatların ön ayaklarında beş, arka ayaklarında dört parmak bulunur ve dört ayağının tamamı kalın ve büyük pençelere sahiptir. Ayrıca belirgin ve gür bir kuyruğa sahiptirler.

İlginçtir, aksine çoğu keseli hayvan - benzeri kanguru - Dişilerin tipik olarak yenidoğanın emzirildiği bir dış keseye sahip olduğu, uyuşuk dişilerin keseleri yoktur. Bununla birlikte, dört meme (süt salgılayan meme uçları) kıvrılmış, altın rengi saçlardan oluşan bir yama ve emzirme sırasında çevredeki karın ve uylukların şişmesi ile korunur.

Numbatlar, yaşadıkları ortamdaki hayvanlar için alışılmadık olan böbreklerinde suyu iyi tutma yeteneğinden yoksundur. Diyetlerinden önemli miktarda su elde edebilirler. Ayrıca bölgelerini işaretlemek için güçlü bir koku bezlerine sahiptirler.

Ömür

Vahşi doğada erkekler veya kadınlar için ortalama yaşam süresi dört ila beş yıldır; esaret altındaki bir kadın için yedi yıl ve bir erkek için on bir yıl. Avlandıkları için ömürleri genellikle kısadır. tilkiler , yırtıcılar ve kediler .

Diyet

Nubatların diyeti esas olarak termitlerden oluşur ve günde yaklaşık 15.000 ila 20.000 termit yerler. Uzun burunlarını kütüklere ve küçük deliklere girmek için kullanırlar ve termitleri bulmak için uzun dillerini kullanırlar. Termitlerin avlanmak için sahip olduğu diğer özellikler arasında karmaşık tükürük bezleri ve topraktaki termit galerilerini kazmak için kullanılan jilet gibi keskin pençeleri bulunur.

Nubatların sindirim sistemi nispeten basittir ve diğer entomofag hayvanlarda bulunan adaptasyonların çoğundan yoksundur, çünkü muhtemelen daha yumuşak bir dış iskelete sahip olan termitler karıncalardan daha kolay sindirilir.

Numbat, öncelikle koku kullanarak termit tepecikleri bulsa ve çok güçlü bir koku alma duyusuna sahip olsa da, hayvanın toprak yüzeyinin 50 mm altında termit galerileri bulmasına izin verir, aynı zamanda herhangi bir keseli hayvanın en yüksek görme keskinliğine sahiptir. Bu muhtemelen günlük alışkanlıkları için bir uyarlamadır ve görme, potansiyel yırtıcıları tespit etmek için kullanılan birincil duyu gibi görünmektedir.

  Numbatlar

Numbat Davranışı

Numbat günlüktür ve gündüzleri tamamen aktif olan tek keseli hayvandır. Günlerini sıcaklığa bağlı olan termit aktivitesi ile senkronize ederler. Kışın, sabah ortasından öğleden sonraya kadar beslenirler, ancak yaz aylarında daha erken kalkarlar ve günün sıcağında sığınırlar ve öğleden sonra tekrar beslenirler.

Yetişkin numaralar tipik olarak yalnız ve bölgeseldir. Yaşamın başlarında 1,5 kilometrekareye (370 akre) kadar bir alan kurarlar ve onu aynı cinsiyetten diğerlerinden korurlar ve genellikle hayatlarının geri kalanında o bölgede kalırlar. Erkek ve dişi bölgeleri ara sıra örtüşür ve erkekler üreme için kendi bölgelerinden dışarı çıkarlar.

Numbatlar geceleri yuvalarda, genellikle 1-2 metre uzunluğundaki oyuk kütüklerde, ağaçlarda veya yuvalarda uyurlar. Bunları çimen, yaprak ve çiçek gibi yumuşak bitki materyali ile kaplarlar ve yırtıcıların içeri girmesini önlemek için girişi engellerler.

Uyuşturucular dolaşırken, sarsıntılı bir hareketle yürürler veya tırıslarlar. Tehdit edildiğinde saatte 32 km hıza ulaşabilirler. Ara sıra, çevrelerini yırtıcı hayvanlar için taramaya devam ederken beslenmeyi bırakırlar. Otururken, Avustralya'nın küçük etçil keselileri olan dasyuridlerin görünümünü alırlar. Arka ayakları üzerinde dikey olarak oturan uyuşuklar, ön patilerini tetikte tutacaktır. Uyuşturucular heyecanlandıklarında veya strese girdiklerinde kuyruklarını sırtlarının üzerinde bükerler ve kürklerini dikerler.

Numbat İletişimi

Bu hayvanlar, çoğunlukla üreme mevsiminde kullanılan çeşitli seslendirmeler üretir. Bir kadın ve erkek birbiriyle ilgileniyorsa, bunu bir dizi yumuşak tıklama üreterek seslendireceklerdir. Bununla birlikte, bir dişi, bir erkeğin ilerlemesini reddediyorsa, hırlama sesi de çıkaracaktır.

Numbatlar da bölgelerini korurken ses çıkarır. Bunlar genellikle, türlerin ele alındığında çıkardığı seslere benzeyen tıslama hırlamalarıdır.

Bunun dışında, bir annenin yavrusuna baktığı zaman duyulabilir. Anne onlarla yumuşak cıvıl cıvıl seslerle iletişim kurar.

Numbat Üreme

Çiftleşme mevsimine kadar erkekler bir eş bulmak için dışarı çıkacaklar. Bir erkek belirli bir dişiyi arzuladığında, onu takip edecek ve özellikle onun kloakal bölgesini koklayarak yakından ilgilenecektir. Hem erkek hem de dişi, bir dizi yumuşak tıklamadan oluşan sesler üreterek birbirine ses çıkaracaktır.

Bir erkek bir dişi bulduğunda, diğer erkekleri uzak tutan sternal bezinden dişinin bölgesine yağlı, kötü kokulu bir madde sürer.

Numbatlar Şubat ve Mart aylarında ürerler. Çiftleşme bir dakikadan bir saate kadar sürebilir ve erkek başka bir dişiyle çiftleşmek için hemen ayrılabilir veya üreme mevsimi bitene kadar ininde kalabilir. Numbatlar tek eşli değildir ve erkekler bir yıl içinde birden fazla dişiyle çiftleşebilir.

Dişi normalde yılda bir çöp üretir. Gebelik süresi yaklaşık 14 gündür, bundan sonra yaklaşık dört genç doğar. Doğduklarında, yenidoğan uşaklarının uzunluğu 20 mm'den 75 mm'ye kadar değişir ve burnu aşırı derecede kısalır. Genç hemşire 9 aya kadar, yaklaşık Temmuz veya Ağustos'a kadar. Eylül ayının sonlarında, gençler kendileri için yiyecek aramaya başlar, bağımsız hale gelir ve Kasım ayına kadar kendi bölgelerine taşınır.

Yavrular yaklaşık 30 mm uzunluğa ulaştığında hafif tüylü bir tüy ortaya çıkar ve bu tüy yaklaşık 55 mm uzunluğa ulaştığında karakteristik beyaz çizgileri taşır.

Erkekler gençlerin yetiştirilmesinde rol oynamazlar. Üreme döngüleri mevsimseldir ve dişi yılda bir çöp üretir. Dişi poliöstürdür, yani tek bir üreme mevsimi boyunca birkaç kızgınlık döngüsüne sahiptir. Böylece gebe kalamayan veya yavrularını kaybeden dişiler, bir sonraki eş ile tekrar gebe kalabilirler.

Konum ve Habitat

Numbatlar başlangıçta Güney Avustralya'da Batı Avustralya'dan kuzeybatı Yeni Güney Galler'e kadar bulundu. Bununla birlikte, Avrupalıların gelişinden bu yana, uygarlıkların %99'unun soyu tükenmiştir. Türler, her ikisi de Batı Avustralya'da Dryandra Ormanı ve Perup Doğa Koruma Alanı'ndaki iki küçük toprak parçasında yalnızca birkaç kalıntı popülasyonda hayatta kaldı. Bununla birlikte, son yıllarda, bazıları Güney Avustralya'da (Yookamurra Tapınağı) ve Yeni Güney Galler'de (Scotia Kutsal Alanı) da dahil olmak üzere, birkaç çitle çevrili rezervlere başarıyla yeniden dahil edildi.

Numbatlar tarihsel olarak yarı kurak ve kurak ormanlık alanlar ve otlaklar olarak bulunmuştur. Ancak günümüzde okaliptüs ormanı alanlarında bulunurlar. Bunlar, yaşlı ve devrilmiş ağaçların bolluğu nedeniyle eski aralığın en yağışlı kenarında, yaklaşık 317 m yükseklikte yer almaktadır. Okaliptüs ormanlarının kütükleri, ukalaların hayatta kalmasına yardımcı olmada büyük rol oynar.

Nubatların, yiyebilecekleri çok sayıda termitin olduğu bir bölgede yaşaması gerekir. Alanlar çok ıslak veya çok soğuksa, termitler gelişmez ve dolayısıyla ikisi de uyuşmaz.

  bir Numbat

Numbat Koruma Durumu

Numbat'lar şu anda ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi ve IUCN Kırmızı Listesi Tehlike Altında olarak listelenmektedir. Numbat popülasyonu son yıllarda hızla azaldı ve dünyada 1000'den azının kaldığı düşünülüyor.

Kızıl tilkiler ve yırtıcı kuşlar gibi avcıların ortaya çıkması, çoğunlukla popülasyonlarındaki azalmanın yanı sıra tavşanlar ve sıçanlar gibi diğer yırtıcı hayvanlardan sorumludur. Ormansızlaşmanın da bu tür üzerinde büyük bir etkisi oldu ve kütüklerin ve içi boş ağaçların kaybı da dahil olmak üzere habitat kaybıyla sonuçlandı. Ormansızlaşma, aynı zamanda, sümbüllerin birincil besin kaynağı olan termitlerin azalmasına da katkıda bulunmuştur.

Esir yetiştirme, yeniden yerleştirme programları, korunan alanlar ve kızıl tilki kontrol programlarını içeren bu nesli tükenmekte olan türlere yardımcı olmak için koruma çalışmaları yapılmıştır.

yırtıcılar

Numbatın küçük boyutu nedeniyle, birçok hayvan için kolay avdırlar. Bu hayvanların en yaygın yırtıcıları kızıl tilkiler, yırtıcı kuşlar ve vahşi kedilerdir. Halı pitonları tarafından da alınabilirler ve büyük kertenkeleler , örneğin kum goannas.

Nubat, dolaşırken ve beslenirken sürekli tetiktedir ve avcılardan gelen tehditleri öncelikle ses (avcının yaklaşımını duyma) ve görüş (yaklaşmalarını görme) yoluyla algılar. Tehlikede olduklarını hissettiklerinde donarlar veya yüksek hızlarda yuvalarına koşarlar. Numbatlar ayrıca tekrarlayan bir 'tut tut tut' ile birlikte düşük boğazlı hırlamalar üreterek yırtıcıları savuşturmaya çalışabilirler.

Numbat Önemi

Numbatlar, termit popülasyonlarını kontrol etmeye yardımcı oldukları için ekosistem için çok önemlidir. Karıncalar termitler yediklerinde yanlışlıkla onlar tarafından da tüketilebilir. Uyuşturucuların insanlar üzerinde bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.