Yengeç Cılıbıt

Görüntü Kaynağı

Yengeç Cılıbıt Kuşu (Dromas ardeola), Dromadidae familyasının tek temsilcisi olmasıyla dikkat çeken, sığ bir AfroAsya kuşudur.

Crab Plver'ın Charadriiformes içindeki ilişkisi net değildir, ancak bazıları kuşun kalın dizlerle veya pratincoles ile yakından ilişkili olduğunu düşünmüştür, ancak evrimsel terimlerle bu eşsiz ve sıra dışı kıyı kuşunun yakın yaşayan akrabaları yoktur.

Yengeç Plover, Hint Okyanusu kıyılarında ve adalarda bulunur. Yengeç Plover küresel nüfusu, kışlama alanlarında gözlemlenen yaklaşık 60.000 – 80.000 kuştur. Dağılımı, dünyada bilinen sadece dokuz yuvalama kolonisi ile çok yereldir.



Yengeç Plover'ın özellikleri, habitatı, diyeti, davranışı ve üremesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki bilgileri kullanın.

Yengeç Plover Özellikleri

Yengeç Plover yaklaşık 33 - 36 santimetre uzunluğundadır. Sırtında (manto) siyah bir işaret ve birincil kanat tüylerinde siyah renk bulunan beyaz başlı ve tüylü çok belirgin bir kuştur.

Yengeç Plover'ın bacakları uzun, ince ve gri renklidir, diz eklemlerinde daha kalındır ve kısa bir kuyruğu vardır.

Yengeç Plover'ın dik duruşlu uzun bir boynu ve yemek için özelleşmiş güçlü, uzun, siyah martı benzeri bir gagası vardır. Yengeçler ve diğer kabuklular . Diğer yürüyen kuşlar gibi, Yengeç Plover'ın ayakları sadece kısmen perdelidir. Erkekler ve dişiler, erkeğin daha uzun ve daha ağır görünen gagası dışında neredeyse aynıdır.

Yengeç Plover Habitatı

Yengeç Plover, Hint Okyanusu'nun kıyılarında, kıyılarında ve adalarında gelgit çamur düzlüklerinden oluşan tuhaf bir seyyar kuştur. Aynı zamanda anakara kıyılarında ve adalarda kumlu ve çamurlu kıyılarda ve ayrıca gelgitler arası kum düzlüklerinde, haliçlerde, lagünlerde ve açıkta kalan mercan resiflerinde yaşar.

Üreme sırasında, bu türün kumlu adalar veya yuva yuvalarının kazılabileceği geniş kum tepeleri için özel bir gereksinimi vardır.

Yengeç Plover Diyeti

Yengeç Plovers, yengeçleri ve yumuşakçaları avladıkları plajlara ve resiflere akın eder. Avlarını yakalarlar ve ağır gagalarıyla döverek onları parçalara ayırırlar. Ayrıca gelgitlerin çekilmesiyle kıyıya maruz kalan Deniz Solucanları ve Çamur Zıpkınlarından da yararlanacaklar.

Yengeç Cılıbıt Davranışı

Yengeç Ploverlar çok evcil kuşlardır. Ayrıca çok gürültülüdürler ve özellikle üreme alanlarında ve kışlama alanlarında sık sık 'çağrılar' yaparlar. Her zamanki çağrıları, hızla tekrarlanan 'ka ka ka ka' gibi geliyor.

Yengeç Plovers sürüleri 'mızmızlanma' sesleri çıkarır. Üreme mevsimi boyunca bir 'kew ki ki' duyulabilir. Yengeç Plovers sürüleri genellikle bir 'V' şeklinde uçarken gözlemlenebilir.

Yengeç Cılıbıtları sürü halinde yaşayan kuşlardır ve üreme mevsimi dışında 400'e kadar sürü gözlemlenebilse de, genellikle günün veya gecenin herhangi bir saatinde 30-40 kişilik büyük gruplar halinde beslenirler. Yengeç Ploverlar gece ve gündüz aktiftir. Bu alacakaranlık ve gece davranışı üreme mevsiminde daha sık görülür.

Yengeç Cılız Üreme

Yengeç Plovers, Nisan-Ağustos ayları arasında ürer. Üreme alanları Pakistan Arap Denizi, Umman Körfezi ve Basra Körfezi, Kızıldeniz ve Somali civarındadır. Yengeç Ploverlar kolonyal yetiştiricilerdir ve 1500'e kadar üreme çiftinden oluşan kolonilerde yuva yaparlar. Bu yoğun koloniler, yavrulara yedirilebilecek bol miktarda yengeç bulunan alanların çevresinde oluşur.

bunlar gizemli kıyı kuşları çok benzersiz üreme alışkanlıkları var. Yengeç Ploverlar, kıyı boyunca kumullarda ve kumullarda derin oyuklar ve 1,5 – 2,5 metre boyutlarında birbirine bağlı yuva ağları kazar. Yuvalar aşağı doğru açılıdır ve daha sonra yukarı doğru kıvrılır ve yüzeyden kısa bir mesafede bir yuva odasında biter. Oda, üreme mevsimi boyunca meydana gelen çok yüksek sıcaklıklara karşı yumurta için izolasyon görevi görür ve yumurtayı optimum sıcaklıkta tutar ve ebeveynlerden minimum inkübasyon gerektirir. Yuvalar 58 saate kadar bırakılabilir.

Dişi, yuvaya bir büyük, tek beyaz yumurta bırakır. Büyük yumurta, 32 – 33 günlük kuluçka döneminde gelişen civciv için yeterli enerji sağlar. Civciv yumurtadan çıktığında iyi gelişmiştir ve yumurtadan çıktıktan sonra birkaç gün yuvada kalmasına rağmen oldukça hızlı yürüyebilir. Yiyecekler ebeveynler tarafından getirilir ve çoğunlukla canlı yengeçlerdir. Her iki ebeveynin ebeveyn bakımı, civciv uçtuktan sonra bile uzun bir süre devam eder.

Jüvenil Yengeç Cılızları tek tip gri/kahverengi renktedir, tüyleri yaklaşık bir yıl boyunca bu renkte kalır.

Ağustos ayında üreme mevsimi sona erdikten sonra, kuşlar Hint Okyanusu boyunca Andaman Adaları ve doğuda Sri Lanka ve Tanzanya ve Madagaskar'a kadar dağılır.


Yengeç Plover Koruma Durumu

Yengeç Plover, IUCN Kırmızı Listesinde En Az Endişe Verici olarak sınıflandırılmıştır. Yengeç Plover, Afrika-Avrasya Göçmen Su Kuşlarının Korunmasına İlişkin Anlaşma'nın (AEWA) uygulandığı türlerden biridir. Bununla birlikte, potansiyel tehditler, petrol sızıntısı riskleri ve yuva yırtıcılarının ortaya çıkmasıdır. Kıyı gelişimi ve turizm endüstrisinin genişlemesi de tehdit oluşturabilir, ancak neyse ki kolonilerin çoğu küçük, izole ve gelişmemiş adalarda oluşur.

Daha fazlasına göz atın c harfi ile başlayan hayvanlar