Zebralar

Görüntü Kaynağı

Zebralar tek tırnaklılar - at ailesinin üyeleri (Equidae) ve orta boy, tek parmaklı toynaklılardır. Zebralar güney ve orta Afrika'ya özgüdür. Zebralar, habitatları söz konusu olduğunda çok uyumlu hayvanlar olsa da, çoğu zebra otlaklarda ve savanlarda yaşar.

Grevy'nin zebrası (Equus grevyi), alt çöl ve kurak çayırlarda yaşamayı tercih eder.

Zebralar, yaklaşık 4 milyon yıl önce eşeklerden sonra en eski proto-atlardan ayrılan ikinci türdü. Grevy'nin zebrasının ortaya çıkan ilk zebra türü olduğuna inanılıyor.



Zebra Özellikleri

Zebralar genellikle 2,3 metre (8 fit) uzunluğundadır, omuzda 1,25 – 1,5 metre (4 – 5 fit) durur ve yaklaşık 300 kilogram (660 pound) ağırlığındadır, ancak bazıları 410 kilogramdan (900 pound) fazla büyüyebilir.

Zebralar mükemmel işitme ve görme yeteneğine sahiptir ve saatte 40 mil hıza kadar koşabilirler. Zebraların vücutları çevrelerine iyi uyum sağlar. Zebralar, hareket kolaylığı ve yırtıcılardan hızlı, verimli kaçışlar için uzun, ince bacaklara sahiptir.

Zebraların vücutları ata benzer, ancak yeleleri kısa, dik kıllardan yapılmıştır, kuyrukları uçta püsküllüdür ve paltoları çizgilidir.

Zebralar en çok, her bireye özgü farklı desenlerde bulunan ayırt edici beyaz ve siyah çizgileriyle tanınırlar. Çizgileri, vücudun ana hatlarını parçalayan, 'yıkıcı renklenme' adı verilen bir kamuflaj şeklidir, bu nedenle onları özellikle yırtıcıların en aktif olduğu şafak ışığında ayırt etmek zordur.

Zebralar, tek mideleri ve arka bağırsak fermantasyonu nedeniyle kolayca sindirilen güçlü, yüksek lifli otları çiğnemek için uygun kesici dişlere sahiptir.

Zebra Davranışı

Zebralar çok cesur hayvanlardır ve yırtıcılarla yüzleşmekten korkmazlar. Zebralar ayrıca aslan, sırtlan veya Afrika yaban köpeği gibi yırtıcı hayvanların ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilecek güçlü bir vuruşa sahiptir.

Zebralar, 1000'e kadar bireyden oluşan sürüler halinde bir araya gelen sürü halinde yaşayan hayvanlardır. Bir aygır, birkaç kısrak ve yavrularından oluşan 5-20 kişilik aile grupları halinde yaşarlar. Bu temel aile grupları, büyük sürüler halinde toplansalar bile bir arada kalırlar. Zebralar uzun yıllar bu aile gruplarında kalır.

Aileden biri yolunu şaşırır ve kaybolursa, grubun geri kalanı onu aramak için günlerce harcayacaktır. Grubun bir üyesi hastalanır veya yaralanırsa, grubun geri kalanı buna uyum sağlamak için hızını ayarlayacaktır. Bu büyük sürülerde, aygır zamanının çoğunu diğer aile gruplarından diğer aygırları kovalayarak geçirir.

Her zebra grubunun kendi ev menzili vardır. Erişkin zebralar genellikle akraba değildir, çünkü hem dişi hem de erkek zebra doğumsal kökenlerini terk eder. Her aile grubu içinde, aygırın kısrakları üzerinde çiftleşme hakları olacaktır. Aile grubu içindeki kısraklar yaşam için birleşirler. Kısraklar tay ürettiğinde, her zaman eşlerini ve yavrularını savunmaya hazır olan aygırdan korunma eklediler.

Aile grupları, özellikle göç sırasında daha büyük sürüler oluşturmak için diğer aile grupları ve bekar sürülerle bir araya gelecek. Her bireysel aile grubu içinde bir kadın hiyerarşisi vardır. Kısrak grupta ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar baskın olur. Önce alfa kısrak gelir, ardından yavruları gelir. Daha sonra, en uzun ikinci üye, yavrularıyla birlikte gelir vb.

Taşıma sırasında grup hiyerarşisi bu sırada kalacak ve kilometrelerce tek sıra halinde yürüyecektir. Aygırlar sürünün arkasında ya önderlik edecek ya da onu takip edecektir. Bu, kısrakları ve tayları yırtıcılardan koruyabilmeleri içindir.

Çoğu zebra, bölgelerini idrar ve gübre ile işaretleyen Grevy zebrası dışında, belirli bölgeleri olmayan göçebe olarak kabul edilir. Zebralar birbirleriyle sesler ve yüz ifadeleri ile iletişim kurarlar. Zebralar yüksek sesle anırma veya havlama sesleri ve hafif horlama veya hırıltı sesleri çıkarır.

Zebraların kulaklarının konumu, gözlerinin ne kadar açık olduğu, ağızlarının açık mı yoksa dişlerinin açık mı olduğu, hepsi bir anlam ifade eder. Örneğin, kulakları geriye doğru düz bir şekilde yatırıldığında, bu onların işi veya grubun diğer üyeleri için önemli olduğu anlamına gelir - 'emirleri yerine getirseniz iyi olur'.

Sosyal tımar da kısraklar arasında bağlar üretir. Zebralar, bakım partnerlerinin boyunlarını, omuzlarını ve sırtlarını kemirmek için dişlerini ve dudaklarını kullanırlar. Çoğu tımar partneri arkadaş canlısı kısraklar, kısraklar ve taylar veya kardeşlerdir. Bakım aynı zamanda saldırganlığı azaltmaya ve gruplar içindeki sosyal statüyü doğrulamaya yardımcı olur.

Zebralar gün ışığında daha aktif olma eğilimindedir. Gecelerini, avcıların pusudan nispeten güvenli olduğu kısa meralarda geçirirler. Gece boyunca, bir seferde bir saat kadar otlayacaklar ve çok az hareket edecekler. Diğer zebralar mışıl mışıl uyur, ancak her zaman tetikte ve tetikte duran biri vardır.

Sıcak havalarda gün ağarırken, zebra sürüleri daha uzun otlardan oluşan otlaklara sürülmeye başlar ve başka bir geceye yerleşmeden önce kilometrelerce yol kat edebilir. Meralar ve uyku alanları arasında ve öğle saatlerinde suya olan kitlesel hareketler de sosyal aktivitenin doruk noktalarıdır.

Zebralar, babunlar gibi diğer hayvanlarla ilişki kurmayı sever. zürafalar , impala ve kudu, ancak en yaygın ilişki zebra ve antilop . En yakın akrabaları olan atlar ve eşeklerin aksine zebralar gerçekten evcilleştirilmemiştir.

Zebra Üreme

Zebra tayları 11 ila 12 aylık bir gebelik döneminden sonra doğarlar. Genç zebra doğumdan kısa bir süre sonra ayakta durabilmekte ve doğumdan sonraki 15 dakika içinde yürüyebilmekte ve ancak bir saat sonra koşabilmektedir.

Yenidoğanların arkadan kuyruğa kadar uzanan bir yelesi vardır ve kahverengi, siyah ve beyazdır. Zebra tayları 4 ay sonra yetişkin renklerine dönmeye başlar. Bir tay doğumdan sonraki bir hafta içinde otlasa da, 16 aya kadar emmeye devam eder. Ortalama bebek ölüm oranı, çoğunlukla aslanlar ve benekli sırtlanlar tarafından avlanma nedeniyle yaklaşık %50'dir.

Zebra Türleri

Birkaç alt türü olan üç canlı zebra türü vardır. Dördüncüsü, Quagga zebra (Equus quagga quagga), soyu tükenmiştir. Bununla birlikte, Güney Afrika'da Reinhold Rau tarafından başlatılan 'Quagga Projesi'nde seçici üreme yoluyla Quagga Zebra'yı yeniden tanıtmaya çalışıldı. Projenin üçüncü ve dördüncü kuşaklarının, Quagga'nın tasvirlerine ve korunmuş örneklerine çok benzeyen hayvanlar ürettiği bildirildi.

3 ana zebra türünden Grevy'nin Zebrası (Equus grevyi) en büyüğüdür ve diğerinden çok daha dar çizgileri vardır. Devamını oku….

bu Ovalar Zebra (Equus quagga, eski adıyla Equus burchelli) en yaygın zebradır. Plains Zebra'nın güney ve doğu Afrika'nın çoğuna dağılmış yaklaşık on iki alt türü vardır veya vardır. Devamını oku….

bu Dağ Zebrası (Equus zebra) en küçük zebradır. Bu zebrayı diğerlerinden farklı olarak desensiz beyaz karın altı ve boğazının üst kısmındaki gergedan ayırt edebilirsiniz. Güneybatı Afrika'nın Dağ Zebrası, Plains Zebra'dan daha şık bir ceket ve daha dar çizgilere sahip olma eğilimindedir. Devamını oku….

Zebra Avcıları

Zebraların başlıca yırtıcıları aslanlar ve diğerleridir. büyük kediler , sırtlanlar, vahşi köpekler ve derileri ve etleri için onları avlayan adam.

Zebra Menzil Haritası

Daha Z harfi ile başlayan memeliler