Alman Çoban Kaniş Karışımı: 6 Gerçekleri Okumalısınız
Irklar / 2026

gözlüklü ayılar (Tremarctos ornatus), 'And Ayıları' olarak da bilinir, Kolombiya, Ekvador, Peru, Bolivya ve Şili dahil olmak üzere Kuzey And Dağları'nda dağıtılır. Yerli tek canlı ayı türüdür. Güney Amerika . Gözlüklü Ayı, Orta Pleistosen ile Geç Pleistosen arasındaki kısa yüzlü ayıların yaşayan en yakın akrabasıdır.
Gözlüklü Ayı, dünyanın en çok tehlike altında olan ayı türlerinden biridir ve en çok tehlike altında olan ayı Dev Panda Ayı bugün yaşayan en yakın akrabası. Dişilere 'İnek', erkeklere 'Domuz' ve yavrularına 'Yavru' denir.

Gözlüklü Ayılar genellikle Ursidae ailesinin daha küçük ayılarıdır. Erkekler kadınlardan önemli ölçüde daha büyüktür (%33 daha büyük) ve 1.5 metre uzunluğunda büyür ve 340 pound (154 kilogram) ağırlığa kadar çıkar. Dişiler nadiren 180 pounddan (82 kilogram) daha ağırdır.
Gözlüklü Ayılar, gözlerinin etrafındaki büyük beyaz daireler veya yarım daire şeklindeki beyaz kürk nedeniyle bu şekilde adlandırılır ve onlara gözlük takıyormuş gibi görünür. Gözlüklü Ayı'nın tüylü kürkü siyahtır ve yüzünde ve göğsünün üst kısmında bej bazen kırmızı renkli lekeler bulunur. Yaşadıkları sıcak iklim nedeniyle, kürkleri diğer ayı türlerine göre oldukça incedir ve kış uykusuna yatmak zorunda değildirler. Diğer tüm ayı türleri 14 çift kaburga vardır, ancak Gözlüklü Ayı'nın sadece 13 kaburgası vardır.
Karınca tepeleri ve termit tepeleri gibi böcek tepelerini yemek için tırmanmak ve kazmak için kullanılan uzun, kavisli, keskin pençeleri vardır. Ön uzuvları arka uzuvlarından daha uzundur ve bu da ağaçlara daha kolay tırmanmalarına yardımcı olur. Gözlüklü Ayılar, ağaç kabuğu gibi sert bitkileri çiğnemelerine yardımcı olmak için çok güçlü çenelere ve geniş, düz azı dişlerine sahiptir.
Gözlüklü Ayıların tercih ettiği habitatlar tropik dağ ormanları ve alpin çayırlarıdır. Esas olarak And Dağları'nın 14.000 fit (4.300 metre) yüksekliğe tırmanan yamaçlarını örten yemyeşil yüksek irtifa ormanlarında yaşarlar. Ayılar, insan kolonizasyonuna karşı daha az savunmasız oldukları And Dağları'nın doğu tarafında çok daha fazladır. Ayılar sadece yiyecek aramak için dağlardan inerler ve kıyı çöllerinde ve bozkırlarda gözlemlenirler.
Bu ayılar öncelikle otoburdur, ancak genellikle omnivorlar olarak sınıflandırılır. Çoğunlukla olgun meyve, çilek, kaktüs ve bal toplayan ormanlarda dolaşırlar. Olgun meyvenin bulunmadığı dönemlerde, bromeliad adı verilen diğer bitkilerde yetişen bitkiler olan bambu kalpleri, mısır ve epifitlerle de beslenirler. Bazen, diyetlerini haşarat , kemirgenler ve kuşlar . Ortalama olarak, ayı diyetinin sadece yaklaşık %7'si etçildir.

Gözlüklü Ayılar gecedir ve özellikle alacakaranlık saatlerinde geceleri aktiftir. Gündüzleri mağaralarda, ağaç köklerinin altında veya ağaç gövdelerinde barınırlar. Ağaçta yaşayan yaratıklar ve uzman dağcılardır ve ağaçlarda yiyecek aramak için çok zaman harcarlar. Hayatta kalmaları, And Dağları ormanlarının en uzun ağaçlarına bile tırmanma yeteneğine büyük ölçüde bağlıdır.
Ayılar ağaçlara çıktıktan sonra, genellikle kırık dallardan beslenme platformları inşa ederler. Ayılar bu platformları daha fazla yiyeceğe ulaşmak için kullanır.
Gözlüklü Ayılar bölgesel değildir, ancak rekabetten kaçınmak için kendilerini diğerlerinden izole etme eğilimindedirler. Bu utangaç ayılar, başka bir ayıyla, hatta bir insanla karşılaşırlarsa, uysal ama temkinli bir şekilde tepki verirler. Ancak, kendilerini tehdit altında hissettiklerinde veya anne yavruları tehlikede olduğunda saldırırlar, diğer ayılar gibi anne ayılar da yavrularına karşı çok korumacıdır.
Gözlüklü Ayılar da yalnız hayvanlar ve normalde sadece çiftleşme mevsiminde birlikte görülürler. Yalnız hayvanlar oldukları için bu ayılar genellikle çok sessiz yaratıklardır. Sadece başka bir ayıyla karşılaştıklarında çok sesli olabiliyorlar.
Tropikal bir ayı türü olan üreme, tüm yıl boyunca, ancak esas olarak Nisan-Haziran ayları arasında gerçekleşir. Gözlüklü Ayılar olgunluğa erişir ve 4 ile 7 yaşları arasında üremeye başlar.
Dişi Gözlük Ayıları her 2-3 yılda bir 1-2 yavru doğurur. Gebelik süresi 6-7 aydır. Çiftleşme gerçekleştikten sonra üreme çiftleri birkaç hafta birlikte kalır. Dişi, doğumun meyve mevsiminin zirvesinden yaklaşık 90 gün önce gerçekleşmesini sağlayarak hamileliğini ve doğumunu planlayabilir, böylece gıda kaynakları bol olur. Yiyecek kaynaklarının kıt olduğu bir mevsim meydana gelirse, dişi ayı embriyoların basitçe annenin vücuduna emilebileceği ve o yıl doğum yapmayacağı şekilde implantasyonu geciktirebilir.
Dişi ayı doğumdan önce bir 'in' inşa edecektir. Yavrular doğduklarında 10 – 18 ons ağırlığındadırlar ve çaresizdirler ve gözleri ilk ay kapalı kalır. Yavrular, dişiyle çiftleşmek isteyen yetişkin erkekler tarafından kovalanmadan önce, küçükken annelerinin sırtına binerek en az 2 yıl kalacaklar.
Gözlüklü Ayı'nın yaşam süresi vahşi doğada 25 yıl ve esaret altında 36 yıl olabilir.
Gözlüklü Ayılar, Dünya Koruma Birliği'nin Kırmızı Tehdit Altındaki Türler Listesi'nde savunmasız olarak listelenmiştir. Gözlüklü Ayıların nüfusu çeşitli nedenlerle tehdit altındadır. Bu ayılar çok fazla et yemeseler de, hayvanlarını yiyeceğine inanan yerliler tarafından avlanırlar. Kapsamlı tarım ve ağaç kesimi, habitat kaybına neden oldu. Gözlüklü Ayıların safra kesesi Doğu tıbbında değerlidir, bu nedenle de avlanırlar. Bazı tahminler, bugün vahşi doğada hayatta kalan sadece 3.000 civarında Gözlüklü Ayı olduğunu gösteriyor.