8 Farklı Ayı Türü

Dünyada birçok farklı ayı türü vardır ve her biri kendi tarzında benzersizdir. Ayılar tipik olarak kısa kuyruklu ve ayak tabanları üzerinde yürüyen büyük, tüylü hayvanlardır (yani tabanları üzerinde yürürler).

Ursidae ailesi, Caniformia veya 'köpek benzeri' etobur alt takımındaki dokuz aileden biridir. Ayıların yaşayan en yakın akrabaları:

  • pinnipedler (örneğin foklar, morslar, deniz aslanları)
  • köpek dişleri (örneğin köpekler, kurtlar, tilkiler)
  • musteloidler (örn. rakunlar , kırmızı panda )

Farklı Ayı Türlerinin Listesi

Modern ayılar, üç alt ailede sekiz türden oluşur:



  • ailuropodinae
  • tremarctin
  • Ayılar

Dev Panda – A iluropoda melanoleuca

Dev panda belki de en bilinen ayı türüdür. Güney-orta Çin'e özgüdür ve dağlarda yüksek bambu ormanlarında yaşar. Pandalar, çoğunlukla bambu filizleri, yapraklar ve sapları yiyen otoburlardır. Bunlar yalnız hayvanlar , genellikle çiftleşme dışında yalnız yaşayan. Dev panda, Ailuropodinae alt familyasındaki tek canlı türdür.

Çin'in sisle kaplı dağ ormanları, geçen yüzyılda yavaş yavaş ortadan kayboldu. Pandaların beslenmesi ve hayatta kalması için hayati önem taşıyan bambu alanlarının çoğu, daha sonra orada çiftlikler inşa eden insanlar tarafından kesiliyor. Dev Panda nesli tükenmekte olan bir türdür. Son rapora göre, Çin'de esaret altında 239 dev panda (128'i Wolong'da ve 67'si Chengdu'da) ve ülke dışında yaşayan 27 panda daha var. Ayrıca vahşi doğada yaklaşık 1.590 pandanın yaşadığı tahmin ediliyor.

Pandalar, tüm etçil memeliler arasında en büyük azı dişlerine sahiptir. Pandanın ön patilerinde, 'işaret parmakları' ile birlikte kullanılan ve pandanın küçük bambu filizlerini bile hassas bir şekilde kavramasını sağlayan 'karşı konulabilir sahte başparmak' adı verilen ekstra bir 'başparmak' vardır.

Tembel ayıdan sonra panda, ayı ailesindeki 4 - 6 inç uzunluğundaki en uzun kuyruğa sahiptir. Dev Pandalar genellikle esaret altında 20-30 yaşına kadar yaşayabilir.

Gözlüklü ayı - Tremarctos dekore edilmiş

Gözlüklü ayı, Güney Amerika'da bulunan tek ayı türüdür. Sadece yaklaşık 100 kg (220 lb) ağırlığında küçük bir ayıdır. Gözlüklü ayılar, çoğunlukla böcek, meyve ve bitki yiyen omnivorlardır. Güney Amerika'nın And Dağları'nda yaşıyorlar. Gözlüklü ayı, Tremarctinae alt familyasında yaşayan tek türdür.

Gözlüklü Ayılar, gözlerinin etrafındaki büyük beyaz daireler veya yarım daire şeklindeki beyaz kürk nedeniyle bu şekilde adlandırılır ve onlara gözlük takıyor görünümü verir. Gözlüklü Ayı'nın tüylü kürkü siyahtır ve yüzünde ve göğsünün üst kısmında bej bazen kırmızı renkli lekeler bulunur. Yaşadıkları sıcak iklim nedeniyle, kürkleri diğer ayı türlerine göre oldukça incedir ve kış uykusuna yatmak zorunda değildirler. Diğer tüm ayı türlerinin 14 çift kaburgası vardır, ancak Gözlüklü Ayı'nın sadece 13 kaburgası vardır.

Gözlüklü Ayılar gecedir ve özellikle alacakaranlık saatlerinde geceleri aktiftir. Gündüzleri mağaralarda, ağaç köklerinin altında veya ağaç gövdelerinde barınırlar. Ağaçta yaşayan yaratıklar ve uzman dağcılardır ve ağaçlarda yiyecek aramak için çok zaman harcarlar. Hayatta kalmaları, And Dağları ormanlarının en uzun ağaçlarına bile tırmanma yeteneğine büyük ölçüde bağlıdır.

Ayılar ağaçlara çıktıktan sonra, genellikle kırık dallardan beslenme platformları inşa ederler. Ayılar bu platformları daha fazla yiyeceğe ulaşmak için kullanır.

Kutup ayısı - deniz ayısı

Kutup ayısı, tüm ayıların en büyüğüdür. Dünyanın Arktik bölgesinde bulunur. Kutup ayıları etoburdur, çoğunlukla yemek yerler mühürler ve diğer deniz memelileri. Onlar da bir uç yırtıcı . Çok iyi yüzerler ve iki dakikaya kadar su altında kalabilirler. Yetişkin erkekler yaklaşık 350-680 kg (770-1500 lb) ağırlığındayken, dişiler erkeklerin yaklaşık üçte ikisi kadardır. Arktik Okyanusu ve çevresindeki denizlerde ve ayrıca Kanada Hudson Körfezi'nde bulunurlar. Kutup ayıları, hayatlarının çoğunu buzda geçirdikleri ve yiyecek için okyanusa bağımlı oldukları için deniz memelisi olarak kabul edilen tek ayı türüdür.

Kutup Ayıları, zamanlarının çoğunu uyuyarak veya Fok aramak için buzda dolaşarak geçirirler. Yetişkinler iyi yüzücülerdir, ancak küçük yavrular kolayca boğulur. Bu nedenle genç aileler katı buz üzerinde yakın dururlar. Kutup Ayıları tipik olarak yalnızdır, erkekler ve dişiler kış sonlarında veya ilkbahar başlarında sadece birkaç günlüğüne çiftleşmek için bir araya gelirler. Hamile dişiler, kıyı şeridinin birkaç kilometre yakınında karların içine kazdıkları denslerde kışı geçirirler.

Kutup Ayılarının menzili ve bölgeleri çok büyüktür ve avları seyrek dağıldığı için 125.000 kilometre kareye (48.250 mil kare) kadar çıkabilir. Kutup Ayıları avlarını avlamak için buzdaki bir deliğin yanında hareketsizce oturur ve Fokların nefes almak için yüzeye çıkmasını bekler. Bir Mühür göründüğünde, ayı ön pençesiyle ona vurur ve kafasını ısırmadan önce onu buzun üzerine sürükler.

Güneş Ayı - Helarctos malayanus

Güneş ayısı, ayıların en küçüğüdür, omuzda 70 santimetre (28 inç) ve 25-65 kilogram (55-143 pound) ağırlığındadır. Güneydoğu Asya'da bulunur. Güneş ayıları omnivorlardır, çoğunlukla böcekleri, meyveleri ve bitkileri yerler. Ağaçlarda yaşarlar ve mükemmel tırmanıcılardır. Bu ayılar, yoğun ormansızlaşma ve yasadışı avlanma tehdidi altındadır. Baldan beslendikleri için “Ballı Ayı” olarak da bilinirler. IUCN, bu türü savunmasız olarak listeledi.

Asya Kara Ayı - Tibet ayısı

Asya kara ayısı, Asya'da en yaygın olanıdır. Hindistan'dan Japonya ve Çin'e kadar olan ormanlarda bulunur. Asya kara ayıları omnivordur, ancak diyetleri çoğunlukla çam fıstığı, meyve ve yeşil bitki örtüsü ağırlıklı olarak bitki bazlıdır. Üst gövdeleri çok güçlü olan iyi tırmanıcılardır. Bu ayılar ormansızlaşma ve avlanma tehdidi altındadır. IUCN, bu türü savunmasız olarak listeledi.

Amerikan Kara Ayı - Ursus americanus

Amerikan kara ayısı, Kuzey Amerika'da en yaygın olanıdır. Yetişkin erkeklerin ağırlığı genellikle 57-250 kg (126-551 lb) arasındayken, dişilerin ağırlığı yaklaşık %33 daha az olan orta boy bir ayıdır. Kanada'dan Meksika'ya kadar olan ormanlarda bulunur. Amerikan kara ayıları omnivordur ve diyetlerinde bitkiler, böcekler, küçük hayvanlar ve leş bulunur. Diyetlerinin yaklaşık %80'i bitkilerden gelir. IUCN, Amerikan kara ayısını en az endişe verici tür olarak sınıflandırmıştır.

Amerikan kara ayısının on altı alt türü vardır:

  • Ursus americanus hamiltoni - Newfoundland kara ayısı, anakaradaki akrabalarından daha büyüktür, boyutları 90 ila 270 kg (200 ila 600 lb) arasında değişir ve ortalama 135 kg (298 lb).
  • Ursus americanus californiensis - Kaliforniya kara ayısı çeşitli iklimlerde yaşayabilir: ılıman yağmur ormanı kuzeyde ve chaparral güneyde çalılık.
  • Ursus americanus americanus – Uygun habitatın bulunduğu her yerde Doğu Kanada ve doğu ABD'de ortak olan doğu kara ayısı.
  • Ursus americanus floridanus - Florida kara ayısının açık kahverengi bir burnu ve parlak siyah kürkü vardır. Bu alt türde göğüste beyaz bir alev yaygındır. Ortalama bir erkek 136 kg (300 lb) ağırlığındadır.
  • Ursus americanus kermodei – Kermode veya Spirit Bear, bu alt türün popülasyonunun yaklaşık %10'u, çekinik bir gen nedeniyle beyaz veya krem ​​renkli tüylere sahiptir.
  • Ursus americanus cinnamomum - Tarçınlı ayı, tarçını anımsatan kahverengi veya kırmızımsı kahverengi kürke sahiptir.

Boz Ayı – Ayılar

  Boz ayı

Boz ayı olarak da bilinen boz ayı, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da bulunur. Omnivorlardır, hem bitki hem de hayvanlardan oluşan bir diyetle beslenirler. Yetişkin erkekler 136-680 kg (300-1500 lb) ağırlığındayken, dişiler tipik olarak erkeklerin yaklaşık üçte ikisi kadardır.

Boz ayının bazı iyi bilinen alt türleri şunları içerir:

  • Boz ayılar Ursus – Boz ayılar, ormanlar ve çalılıklar gibi önemli bir örtünün bulunduğu alanlarda yaşar. Neyse ki, bu ayılar IUCN Kırmızı Listesinde 'en az endişe verici' olarak listeleniyor ve henüz tehlike altında değiller. Şu anda Kuzey Amerika'da yaklaşık 60.000 vahşi boz ayı bulunmaktadır. Boz ayıların geniş bir menzili vardır ve yaşamak için çok fazla alana ihtiyaç duyarlar. Onlar omnivorlardır ve hem bir apeks avcısı hem de kilit taşı avcısı . Ayrıca kış aylarında da kış uykusuna yatarlar. Boz ayılar, anneleri ve yavruları dışında veya bol miktarda besin kaynağı bulunduğunda yalnız yaşayan hayvanlardır. İletişim kurmak için hırlama, inleme veya homurdanma, hareket ve koku gibi sesleri kullanırlar. Çok kısa sprintler için saatte yaklaşık 35 mil hızla koşabilirler ve aynı zamanda iyi yüzücülerdir. Yavrular tehlikeden kaçınmak için ağaçlara tırmanmada iyidirler, ancak yaşlandıkça bu yeteneklerini kaybederler. Grizzlies genellikle vücutlarını ağaçlara sürterek tırmalamak ve diğer ayıların orada olduklarını bilmelerini sağlar.
  • Kodiak Ayıları Middendorff ayı ayıları – Kodiak ayıları, dünyadaki en büyük boz ayı alt türüdür ve 680 kg (1500 lb) ağırlığa kadar çıkabilir. Kodiak Adası'nda ve Alaska'daki diğer yakın adalarda yaşıyorlar.
  • Avrasya ayısı ayı yakındır – Avrasya boz ayısı, boz ayının sekiz alt türünden en yaygın olanıdır. Avrupa, Rusya, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da bulunur.
  • suriye ayısı Suriye ayıları – Suriye boz ayısı, boz ayının sekiz alt türünden en küçüğüdür ve erkekler ortalama 110 kg (240 lb) ağırlığındadır. Türkiye, Suriye ve Irak'ta bulunurlar.

Tembel Ayı – ayı Melursus

tembel ayılar omnivorlar ve diyetleri böcekleri, meyveleri, balı, küçük memelileri ve yumurtaları içerir. Hindistan, Nepal, Sri Lanka, Butan ve Bangladeş'te bulunurlar. Tembel ayıların vücutlarının çoğunu kaplayan uzun tüyleri vardır ve bu onlara karakteristik tüylü görünümlerini verir.

Ortalamada, ayılar vahşi doğada 25 yıla kadar yaşayabilir ve esaret altında 50.

Kutup ayısı ve dev panda dahil altı tür, tehdit altında veya savunmasız olarak IUCN Kırmızı Listesine dahil edilmiştir.