Leopar

Evcil Hayvanın Adını Seçin







  Leopar

bu leopar (Panthera pardus), kedi ailesinin bir üyesi olan Panthera cinsindeki beş mevcut türden biridir, Felidae. Cinsin diğer üyeleri, aslan , jaguar , kar Leoparı ve kaplan .

Leoparlar, yaşam alanlarına karşı kamufle olmalarını sağlayan, rozetler halinde gruplanmış çarpıcı koyu renkli kürkleriyle karakterize edilir. Bu büyük kediler ayrıca güçleri, fırsatçı avlanma davranışları ve 58 km/sa (36 mph) hıza kadar çok hızlı koşma yetenekleriyle bilinirler.

Leopar, Sahra altı Afrika ve Güney Asya'da bulunur. Görünüşleri ve coğrafi konumları bakımından farklılık gösteren dokuz farklı Leopar alt türü vardır, Afrika Leoparı en yaygın ve yaygın olanıdır. Diğerleri ise nadir bulunan Amur Leoparı, Sri Lanka Leoparı, Java Leoparı, Çinhindi Leoparı, Kuzey Çin Leoparı, İran Leoparı, Arap Leoparı ve Hint Leoparıdır.



Afrika leoparları, türlerinin çoğunda istikrarlı olmasına rağmen, leoparların, yaşadıkları birçok ülkede yerel olarak neslinin tükendiği kabul edilir. Kayıtlar, leoparın tarihsel küresel aralığının sadece %25'inde meydana geldiğini gösteriyor. Bu vahşi kedilerin dokuz alt türünden beşi nesli tükenmekte veya kritik olarak tehlikede olarak listelenmiştir ve leopar türleri bir bütün olarak IUCN Kırmızı Listesinde Hassas olarak listelenmiştir. Bu büyük ölçüde habitat kaybına bağlıdır.

  leopar takip

leopar özellikleri

Leoparlar, kısa uzuvları ve geniş başlı orta boy, kaslı hayvanlardır. Erkekler dişilerden daha büyük ve daha ağır olan cinsel olarak dimorfiktirler. Erkekler 37 ila 90 kg (81.6 ve 198.4 lb) ve dişiler 28 ila 60 kg (61.7 ve 132.3 lb) arasındadır. Erkekler omuzda 60 ila 70 cm (23,6 ila 27,6 inç), dişiler ise 57 ila 64 cm (22,4 ila 25,2 inç) boyundadır. Baş-vücut uzunluğu 90 ila 196 cm (2 ft 11,4 inç ve 6 ft 5,2 inç) ve 66 ila 102 cm (2 ft 2,0 inç ila 3 ft 4,2 inç) uzunluğundadır.

Bu hayvanlar, rozetler halinde gruplanmış karanlık noktalarıyla tanınırlar. Rozetler Doğu Afrika leopar popülasyonlarında daireseldir ve rozet deseni her bireyde benzersiz olmasına rağmen, Güney Afrika leopar popülasyonlarında karemsi ve Asya leopar popülasyonlarında daha büyük olma eğilimindedir. Desen, düzensiz gölgelerle yoğun bitki örtüsüne karşı onları kamufle etmeye yardımcı olur.

Temel renkleri soluk sarımsıdan koyu altın rengine kadar değişir ve beyazımsı bir göbekleri vardır. Beyaz uçlu halkalı bir kuyrukları var. Lekeleri göbeğe ve bacağın iç ve alt kısımlarına doğru kaybolur. Kurak bölgelerde yaşayanlar, çok daha koyu ve derin altın rengi olan ormanlarda ve dağlarda yaşayanlara göre daha soluk sarı renktedir.

Leopard'ın kürkü genellikle yumuşak ve kalındır, özellikle karnı arkaya göre daha yumuşaktır. Bazal kılları koruyan koruyucu kıllar kısadır, yüzde ve kafada yaklaşık 3 ila 4 mm (0,1 ila 0,2 inç) civarındadır ve yanlara ve karına doğru uzunlukları yaklaşık 25 ila 30 mm (1,0 ila 1,2 inç) arasında artar. Soğuk iklimlerde, kürkleri daha uzun uzar.

Bu hayvanların, yürürken körelmemelerini sağlamak için patilerindeki deri kıvrımlarına çekebilecekleri geri çekilebilir pençeleri vardır. Bu pençeler onları çok iyi tırmanıcı yapar. Çok iyi görme ve işitmeye sahiptirler ve bunlar, uzun ve hassas bıyıklarıyla birlikte onlara geceleri avlanma yeteneği verir.

Leoparlar jaguara benzer bir görünüme sahipken, jaguarın lekeleri daha koyudur ve içlerinde daha küçük noktalar bulunur.

Melanistik leoparlar vardır ve bunlar, melanistik jaguarlarla gruplandırılmış, topluca kara panterler olarak bilinir. Leoparlardaki melanizm, çekinik bir alelden kaynaklanır ve çekinik bir özellik olarak kalıtılır. Siyah leopar, tropikal ve subtropikal nemli ormanlarda en yaygın olanıdır. Vahşi doğada soluk ve beyaz leoparlar da görülmüştür.

  Leopar

Ömür

Leoparların vahşi doğada 10 ila 12 yıl arasında bir ömrü vardır. Esaret altında, 27 yıla kadar yaşadıkları biliniyor.

Leopar yavrularının hayatta kalma oranı sadece %41 ila %50 arasındadır. Aslanlar, kaplanlar, benekli sırtlanlar ve Afrika yaban köpekleri leopar yavrularını avlayın.

Diyet

leoparlar etoburlar ve vücut ağırlığı 10 ila 40 kg (22 ila 88 lb) arasında değişen orta büyüklükteki avları tercih edin. Erkeklerin günde 3.5 kg (7 lb 11 oz) av, dişilerin ise 2.8 kg (6 lb 3 oz) yediği düşünülmektedir. 100'den fazla hayvan türünü yedikleri kaydedilmiştir, ancak en yaygın olanları küçük olanlar da dahil olmak üzere ugullardır. antiloplar , ceylanlar , geyik , domuzlar , primatlar ve evcil hayvancılık . Ancak, fırsatçı etoburlardır ve aynı zamanda yiyeceklerdir. kuşlar , sürüngenler , kemirgenler, eklembacaklılar ve varsa leş.

Leoparlar yiyecekleri temizleyecek çitalar , yalnız sırtlanlar ve diğer küçük etoburlar da, ancak aynı zamanda, doğal yaşam alanlarının bir kısmını paylaştıkları kaplanlar ve sırtlanlar gibi diğer büyük etoburlardan gelen yoğun rekabetten kaçınmak için çok daha küçük avlar da yiyecekler.

Bu hayvanlar çok güçlüdür ve kendilerinden çok daha büyük avları yakalama yeteneğine sahiptir. Öncelikle geceleri avlanırlar ve mükemmel görme ve işitme duyularını avlarını takip etmek için kullanırlar. Leopar avını takip edecek ve mümkün olduğunca yakın, tipik olarak 5 m (16 ft) içinde yaklaşmaya çalışacak ve sonunda üzerine atlayacak ve boğularak öldürecektir. Küçük avları boynunun arkasını ısırarak öldürür, ancak daha büyük hayvanları boğazından tutar ve boğar.

Genellikle yerde avlanırlar, ancak avlarını ağaçlardan aşağı atlayarak pusuya düşürdükleri gözlemlenmiştir.

Leoparlar çok güçlü oldukları için avlarını güvenli bir yere sürükleyebilirler ve hatta kendilerinden daha ağır leşleri ağaçlara kadar sürükleyebilirler. Küçük avları hemen yer ama daha büyük avları ağaçlara, mağaralara veya çalılıklara sürükler.

Çok sıcak bölgelerde leoparlar su ihtiyaçlarını av ve sulu bitkilerin vücut sıvılarından karşılar. Bu hayvanlar her iki ila üç günde bir su içerler ve nadiren gemsbok salatalık, karpuz ve Kalahari ekşi otu gibi nem açısından zengin bitkilerle beslenirler.

Davranış

Leoparlar yalnız hayvanlardır bu sadece çiftleşme mevsiminde gerçekten ilişki kurar. Dişi leoparlar, sütten kesildikten sonra bile yavrularıyla etkileşime girecektir ve herhangi bir av bulamadıklarında yavrularıyla avlarını paylaştığı gözlemlenmiştir, ancak diğer leoparların etkileşime girdiğini görmek nadirdir. Erkekler zaman zaman eşleri ve yavrularıyla etkileşime girerler. Çoğu leopar 1 km (0.62 mil) ayrı tutma eğilimindedir.

Onlar tür içinde bölgesel hayvanlardır ve bölgelerini idrar, dışkı ve pençe işaretleri ile işaretlerler. Bununla birlikte, genellikle büyük kediler de dahil olmak üzere diğer birçok hayvanla yuvalarını paylaşırlar. Leoparlar genellikle bölgedeki diğer büyük kedilerle farklı zamanlarda avlanırlar ve bu hayvanlarla karşılaşmamak için daha küçük avlar alırlar.

Leoparlar genellikle alacakaranlıktan şafağa kadar aktiftir, ancak bazı bölgelerde gecedir ve günün çoğu için dinlenirler. Genellikle çalılıklarda, kayaların arasında veya ağaç dallarının üzerinde dinlenirler. Bir gece boyunca 75 km'ye (47 mil) kadar seyahat edebilirler. 58 km/sa (36 mph) üzerinde koşabilir, yatay olarak 6 m'den (20 ft) sıçrayabilir ve dikey olarak 3 m'ye (9,8 ft) kadar sıçrayabilirler. Bu, ağaçlara çok iyi tırmanabilecekleri anlamına gelir. Ayrıca suda rahattırlar ve yeterli yüzücüdürler.

Leopar, hırıltılar, hırlamalar, miyavlar ve mırlamalar dahil olmak üzere bir dizi ses çıkarır. Yavrular annelerini urr-urr sesiyle ararlar. Tam olarak ne için olduğu bilinmemekle birlikte, leopar kulaklarının arkasındaki beyazımsı lekelerin iletişimde de rol oynadığı düşünülmektedir.

leopar üreme

  leoparlar

Leoparların belirgin bir üreme mevsimi yoktur ve dişiler birkaç ayda bir üreyebilir. Üreme genellikle Mayıs ayında yağışlı mevsimde zirve yapar. Çin ve Güney Sibirya'da leoparlar çoğunlukla Ocak ve Şubat aylarında ürer.

Dişiler 46 günlük bir döngüye sahiptir ve 7 gün kızgınlık halindedir. Hem erkekler hem de dişiler, yaşamları boyunca birden fazla eşe sahiptir, dişiler, idrarlarında feromonlar salgılayarak potansiyel eşleri çekerler. Dişiler, bir erkeğin önünde ileri geri yürüyerek ve ona sürtünerek ya da kuyruğuyla vurarak çiftleşmeyi başlatır.

Leoparların gebelik süresi 96 gündür, bundan sonra iki ila üç yavru doğar. Leopar yavruları doğduklarında 1 kg'dan daha hafiftir ve gözleri ilk hafta kapalı kalır. Anneler, yavrularını avlanırken ve beslenirken 36 saate kadar sık ​​çalılıkların, kaya yarıklarının veya içi boş ağaç gövdelerinin korumasına bırakır.

Anneler inlerini sık sık hareket ettirir, bu da yavruların aslanlara ve diğer yırtıcı hayvanlara düşmesini önlemeye yardımcı olur. Yavrular 2 haftalıkken yürümeyi öğrenirler ve düzenli olarak 6-8 haftalıkken yuvadan ayrılırlar ve bu süre zarfında katı yiyecekler yemeye başlarlar. Yavruların tüylü kürkleri vardır ve yoğun şekilde düzenlenmiş benekler nedeniyle koyu renkli görünürler.

Yavrular 3 aylıkken tamamen sütten kesilir ve 20 aylıktan biraz daha küçükken bağımsızdır. Kardeşler genellikle bağımsızlığın ilk yıllarında iletişim kurarlar.

Erkeklerin genellikle çiftleşmeden sonra eşleri veya yavrularıyla pek bir ilgisi yoktur, ancak ara sıra etkileşime girdikleri gözlemlenmiştir.

Dişiler genellikle her 15 ila 24 ayda bir doğum yapar ve yaklaşık 8,5 yaşında üremeyi durdurur. Yaklaşık 2,5 yaşında cinsel olgunluğa erişirler.

Leoparın Konumu ve Yaşam Alanı

  bir leopar

Leoparlar, tüm büyük kedilerin en geniş yelpazesidir ve Sahra altı Afrika'da, Batı ve Orta Asya'nın bazı bölgelerinde, Güney Rusya'da ve Hindistan alt kıtasında Güneydoğu ve Doğu Asya'da bulunur. Leoparın farklı alt türleri farklı bölgelerde bulunur; Afrika leoparı (tüm alt türlerin en yaygını) Sahra altı Afrika'nın çoğuna özgüdür.

Çağdaş kayıtlar, leoparın tarihsel küresel aralığının sadece %25'inde meydana geldiğini gösteriyor. Leoparın Hong Kong, Singapur, Güney Kore, Ürdün, Fas, Togo, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Lübnan, Moritanya, Kuveyt, Suriye, Libya, Tunus ve büyük olasılıkla Kuzey Kore, Gambiya, Laos, Lesoto, Tacikistan, Vietnam ve İsrail.

Bu hayvanlar ormanlık alanlarda, otlak savanlarında, yağmur ormanlarında ve ormanların yanı sıra dağlık, çalılık ve çöl habitatlarında yaşar. İyi bir korunma kaynağı ve bol miktarda yiyecek olduğu sürece, leoparlar birçok farklı alanda bulunabilir.

Ev aralığı boyutları, habitata ve mevcut yiyeceğe bağlı olarak değişir, ancak erkek leoparlarınki, dişilerinkinden önemli ölçüde daha büyüktür. Dişi aralıkları genellikle hem erkeklerin hem de diğer kadınların aralıklarıyla örtüşür.

Leoparların aslında kentsel aktiviteye yakın bölgelerde hem yaşadığı hem de avlandığı biliniyor ve insan faaliyetleri arttıkça buna adapte oldular. Bunun, türün henüz kritik olarak tehlike altında olmamasının başlıca nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir.

Leoparlar genellikle kaplanlar, aslanlar, çitalar, benekli sırtlanlarla aynı bölgelerde yaşarlar. çizgili sırtlanlar , kahverengi sırtlanlar ve kurtlar . Bu hayvanlardan bazıları leoparları çalar, leopar yavrularını öldürür ve hatta öldürür. Ancak leoparlar doğrudan saldırganlık karşısında bir ağaca doğru çekilirler ve genellikle bu hayvanlarla karşılaşmazlar.

Leopar Koruma Durumu

Leoparlar, habitat kaybı, parçalanma ve ticaret için avlanma nedeniyle coğrafi aralıklarının bazı bölümlerinde azalmaktadır ( büyük beş oyun ) ve haşere kontrolü. Sonuç olarak, leoparlar IUCN Kırmızı Tehdit Altındaki Türler Listesi'nde “Hassas” olarak listelenmiştir.

Leoparlar için en büyük tehdit insanlardır. Leoparlar genellikle evcil hayvan ticareti için yakalanır ve ödül avcıları tarafından da hedef alınır. Küresel insan nüfusunun artmasıyla birlikte, leoparın yaşam alanı giderek daha fazla kayboluyor. Buna rağmen, leoparlar habitat bozulmasına karşı oldukça dirençli görünüyorlar ve insanların varlığına tahammül edecekler.

Leoparlar, Batı Asya'daki menzillerinin çoğunda korunur. Afrika'daki coğrafi aralıkları boyunca habitat rezervleri ve milli parklar bulunurken, leoparların çoğu bu korunan alanların dışında yaşıyor. Eskiden yaşadıkları birçok ülkede soyu tükenmiştir ve büyük kedilerden biri olmasına rağmen, 9 alt türden 5'i nesli tükenmekte veya kritik olarak tehlikede olarak listelenmektedir.

Bazı leoparlar esaret altında tutulur. Daha uzun ömürleri olmasına ve genellikle esaret altında iyi üremelerine rağmen, tutsak yetiştirilmiş büyük bir kediyi vahşi doğaya geri döndürmek son derece zordur ve bu neredeyse hiç olmaz.

2014 yılında yapılan bir anket, bugün vahşi doğada yaklaşık 12.000 ila 14.000 leopar bulunduğunu gösterdi.

leopar yırtıcıları

Yetişkin leoparlar apeks yırtıcıları ve bu nedenle kendilerine ait çok fazla yırtıcı hayvanı yoktur. Benekleri sayesinde bulundukları ortamda çok iyi kamufle olurlar. Genel olarak, leoparlar için en büyük doğal tehdit diğer leoparlardır, ancak ara sıra aslanlar ve kaplanlar tarafından yeterince yaklaşabilirlerse öldürüldükleri bilinmektedir. Tipik olarak, bir yetişkin öldürüldüğünde, bunun nedeni bölgesel bir çatışmadır.

Bununla birlikte, genç leoparlar avlanmaya karşı hassastır ve sadece %41 ila %50'lik bir hayatta kalma oranına sahiptir. Sırtlanlar, aslanlar, kaplanlar, yılanlar, çakallar ve yırtıcı kuşlar tarafından alınabilirler. Bu genellikle anneleri yiyecek aramaya çıktığında ve kendilerini savunamadıklarında olur.

Diğer hakkında bilgi edinin Afrika'dan hayvanlar