Apex Avcıları

Apex yırtıcılarını düşündüğünüzde aklınıza ne geliyor?

Köpekbalıkları, Aslanlar, Ayılar…

Bu hayvanlar, besin zincirlerinin en üstünde oturdukları için apeks yırtıcıları olarak bilinirler.



Apex Predator nedir?

Apex yırtıcıları, doğal yırtıcıları olmadığı için besin zincirlerinin en üstünde yer alır. Bu, istedikleri her şeyi avlamak ve yemekte özgür oldukları anlamına gelir.

Apex yırtıcıları, ekosistemleri sağlıklı tutmada önemli bir rol oynar. Hasta ve zayıfları avlayarak diğer hayvanların popülasyonlarını kontrol etmeye yardımcı olurlar. Bu, hastalığın yayılmasını önler ve popülasyonların çok fazla büyümesini engeller.

Apex yırtıcıları başka bir nedenden dolayı önemlidir. Onlar bir kilit taşı türüdür. kilit taşı türleri küçük bir bölümünü oluştursalar bile ekosistemleri üzerinde büyük etkisi olanlardır. Apeks yırtıcıları olmadan ekosistemler dengesiz olurdu ve çökebilirdi.

Bunun nedeni, apeks yırtıcılarının diğer popülasyonları kontrol altında tutmaya yardımcı olmasıdır. Örneğin, çok fazla geyik varsa, tüm bitkileri yerler. Bu, geyik popülasyonunun azalmasına neden olacaktır. O zaman geyik yiyen yırtıcıların nüfusu artacaktır. Bu, ekosistemi dengede tutar.

Apex Predators Listesi

Bengal Kaplanları

Bengal kaplanı (Panthera tigris bengalensis) bazen Kraliyet Bengal kaplanı olarak bilinir ve kaplanın bir alt türüdür. Bengal kaplanı, ikinci en büyük ve en yaygın kaplan alt türüdür.

Bengal kaplanları yaban domuzu, sambar, barasingha, chital, nilgai, gaur ve manda gibi orta ve büyük boy hayvanları avlayın. Bengal kaplanları bazen tavşan, maymun veya tavus kuşu gibi daha küçük hayvanları ve leşi (ölü bir hayvanın leşi) avlar. Bengal kaplanlarının da gençleri avladığı bilinmektedir. Asya Filleri ve nadir durumlarda gergedan buzağıları.

Bengal kaplanları, kurbanlarını etkisiz hale getirerek ve omuriliği keserek ya da büyük bir av için boğazından boğucu bir ısırık uygulayarak avlarını öldürürler. Bengal kaplanı bir seferde yaklaşık 30 kilograma (66 pound) kadar et tüketebilir ve daha sonra yemek yemeden üç haftaya kadar hayatta kalabilir.

harpi kartalı

  Harpia Kartalı

bu harpy kartalı (Harpia harpyja) Amerikan harpy kartalı veya Brezilya harpy kartalı olarak da bilinen , Orta ve Güney Amerika'ya dağılmış neotropik bir kartal türüdür.

Harpy kartalı, popülasyonu azalan IUCN Kırmızı Listesi'nde Hassas olarak listelenmiştir. Bu kuşlardaki düşüşün ana nedeni, Orta Amerika'nın çoğundan neredeyse yok olduğu anlamına gelen ormansızlaşmadır. Ayrıca uluslararası ticaret ve kartalları kuş olarak algıladıkları için bu kuşları vurabilecek çiftçiler tarafından tehdit ediliyorlar. hayvancılık yırtıcılar

Harpy kartalı son derece güçlüdür ve pençeleri, kendi vücut ağırlığına eşit miktarda av almasına izin verir. Erkekler genellikle tipik olarak 0,5 ila 2,5 kg (1,1 ila 5,5 lb) veya kendi ağırlıklarının yaklaşık yarısı olan nispeten daha küçük avlar alırken, dişiler yaklaşık 2,7 kg (6,0 lb) daha büyük avlar alırlar.

Harpy kartalları, besin zincirinin tepesindeki etoburlardır ve ana avları, tembel hayvanlar ve maymunlar gibi, yaşadıkları yerin tepesinde bulunan ağaçta yaşayan memelilerdir. Harpy kartalları tarafından alınan en yaygın maymun türleri şunlardır: kapuçin maymunları , saki maymunları , tellalı maymunlar , maymunlara kadar , sincap maymunları , ve örümcek maymunlar .

Harpy kartalları tarafından alınan diğer avlar arasında kara memelileri bulunur. kirpiler , sincaplar, opossumlar, karıncayiyenler ve armadillolar ve sürüngenler gibi iguanalar , meşgul, vermek yılanlar . Ayrıca avlayabilirler kuş türleri Amerika papağanı ve papağan gibi.

Leopar

  Leopar

Leopar (Panthera pardus), kedi ailesi Felidae'nin bir üyesi olan Panthera cinsindeki mevcut beş türden biridir. Cinsin diğer üyeleri aslan, jaguar, kar Leoparı ve kaplan.

leoparlar Rozetler halinde gruplanmış, habitatlarına karşı kamufle olmalarını sağlayan çarpıcı koyu renkli kürkleriyle karakterize edilirler.

Apeks yırtıcıları olarak leoparlar etoburdur ve vücut kütlesi 10 ila 40 kg (22 ila 88 lb) arasında değişen orta büyüklükteki avları tercih eder. 100'den fazla hayvan türünü yedikleri kaydedilmiştir, ancak en yaygın olanları küçük olanlar da dahil olmak üzere toynaklılardır. antiloplar , ceylanlar , geyik, domuzlar , primatlar ve evcil hayvancılık. Ancak, fırsatçı etoburlardır ve kuşları da yerler. sürüngenler , kemirgenler, eklembacaklılar ve varsa leş.

Leoparlar yiyecekleri temizleyecek çitalar , yalnız sırtlanlar ve diğer küçük etoburlar da, ancak aynı zamanda, doğal yaşam alanlarının bir kısmını paylaştıkları kaplanlar ve sırtlanlar gibi diğer büyük etoburlardan gelen yoğun rekabetten kaçınmak için çok daha küçük avlar da yiyecekler.

müren balığı

  müren balığı

Muraenidae ailesini içeren müren yılanları, üyeleri dünya çapında bulunan bir yılan balığı ailesidir. 15 cinste neredeyse tamamen denizel olan yaklaşık 200 tür vardır, ancak birkaç tür düzenli olarak acı suda görülür ve birkaçı tatlı suda bulunur.

Müren balığı yaklaşık 1,5 metre uzunluğa kadar büyürler ve mercan resiflerinde ve kayalık alanlarda, yaklaşık 200 metre derinlikte yaşarlar. Esas olarak daha küçük balıklarla beslenirler, Yengeçler , ve ahtapotlar.

Nispeten az sayıda tür, örneğin kar tanesi müren ve zebra müren, öncelikle kabuklular ve diğer sert kabuklu hayvanlardır ve ezilmeye uygun küt, azı dişi benzeri dişlere sahiptirler.

Müren balıklarının küçük gözleri vardır ve bu nedenle avlarını pusuya düşürmek için pusuda bekleyen son derece gelişmiş koku alma duyularına güvenirler. Bazen dev müren balıkları, avlanmalarına yardımcı olmak için mercan orfozları tarafından işe alınır. Avlanma daveti, baş sallama ile başlatılır.

Wolverine

  Wolverine

bu Wolverine (Gulo gulo) gelincik ailesinin en büyük ve en vahşi üyesidir. Wolverine hayvanı, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'nın kuzey bölgelerine özgüdür. Bu kara memelisi, Kokarca Ayı, Şeytan Ayı, Carcajou (Fransız-Kanadalılar tarafından) ve Glutten (Avrupalılar tarafından) dahil olmak üzere birçok başka isimle bilinir. Hayvan o kadar güçlü ki, bir ayı büyüklüğünde olsaydı, dünyadaki en güçlü hayvan olurdu!

Wolverine hayvanının iki farklı alt türü vardır: Amerikan ve Avrasya. Coğrafi farklılıklarına rağmen, her iki alt tür de görünüm ve davranış bakımından benzerdir. Bu hayvanın bilimsel adı, belki de açgözlü iştahından dolayı gırtlak veya boğaz anlamına gelen Latince gula'dan gelmektedir.

Wolverine bir apeks avcısıdır ve bu nedenle, bölge ve yiyecek konusunda diğer büyük avcılarla çatışsalar (ve onlar tarafından öldürülebilseler de) doğal yırtıcıları yoktur. kurtlar , kara ayılar, boz ayılar, pumalar ve altın kartallar, özellikle genç ve deneyimsiz bireyler olmak üzere wolverinleri öldürme yeteneğine sahiptir. İnsanlar en büyük tehditleri ve gelecekte iklim değişikliği habitatını etkileyebilir ve habitat kaybına neden olabilir.

Wolverine bir omnivordur ve diyetini mevsime ve yere göre değiştirebilir. Kuş yumurtası, böğürtlen ve öldürebilecekleri her hayvanı yerler. Yaz aylarında meyveler ve bitkiler ana yiyecekleridir, ancak kışın yemeleri daha olasıdır. tavşanlar ve kemirgenler. Canlı av yoksa, leşle beslenirler.

Komodo Ejderhası

bu Komodo Ejderhası (Varanus komodoensis), orta Endonezya'daki adalarda (özellikle Komodo Adası) bulunan bir kertenkele türüdür. Komodo ejderi, monitör kertenkele ailesinin bir üyesidir ve yaşayan en büyük kertenkele türüdür. Boyutları nedeniyle ve başka hiçbir şey olmadığı için etçil hayvanlar , bu apeks yırtıcıları yaşadıkları ekosisteme hakimdir.

Komodo Ejderhaları etoburdur ve çoğunlukla leşle beslenirler. Ayrıca avlanırlar ve avlarını pusuya düşürürler. omurgasızlar , memeliler ve kuşlar. Komodo ejderleri erişilemeyen avları yakalamak için arka ayakları üzerinde durabilir ve kuyruklarını destek olarak kullanabilirler. Ayrıca büyük geyikleri ve domuzları devirmek için kuyruklarını kullandıkları bilinmektedir. Yavaş metabolizmaları nedeniyle, büyük ejderhalar yılda 12 öğün yemekle hayatta kalabilir.

Afrika aslanı

  aslanlar

1950'lerin başından beri Afrika'daki aslan nüfusu yarı yarıya azaldı. Bugün tüm Afrika'da 21.000'den az aslan kaldı.

Aslanlar pusuya düşerek avlanır. Afrika aslanları ana av, antilop, bufalo gibi orta ila büyük boy memelileri içerir. zebra , zürafa , yaban domuzu ve geyik, bununla birlikte, yiyecek için de çöp atarlar. Aslanlar, av ve bitkilerden nem alarak susuz uzun süre hayatta kalabilirler.

Aslanlara saldıracak birkaç hayvandan biri, yaralı bir aslanı öldürecek veya yiyecek azsa ara sıra sağlıklı bir aslana saldıracak sırtlanlardır. Aslanlar ve sırtlan av kavgalarında birbirlerini öldürdükleri de bilinmektedir.

Kara Kayman

bu Kara Kayman (Melanosuchus niger) aşağıdakileri içeren bir dağıtım aralığına sahiptir: Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Fransız Guyanası, Guyana, Peru ve Venezuela .

Kara Kayman, yavaş akan nehirler, akarsular, göller, su basmış savanlar ve sulak alanlar gibi çeşitli tatlı su habitatlarında bulunur. Black Caimans'ın genel görünümü şuna benzer: amerikan timsahı (Timsah mississippiensis). Ortak adından da anlaşılacağı gibi, Kara Caimans koyu bir renge sahiptir.

Kara Kaymanlar, dahil olmak üzere balık yerler pirana balığı ve kedi balığı ve kuşlar, kaplumbağalar ve kapibara (Hydrochaeris hydrochaeris) gibi karada yaşayan hayvanlar ve su içmek için su kenarına geldiklerinde geyik gibi diğer hayvanlar. Daha büyük örnekler tapir alabilir ve Anakondalar .

Karayip Resif Köpek Balığı

bu Karayip Resif Köpek Balığı Florida ve Bahamalar'dan Brezilya'ya kadar tropikal batı Atlantik ve Karayipler'de bulunan bir ağıt köpekbalığıdır. Atlantik'te, Florida Keys'in kuzeyinde nadiren bulunurlar. Karayip Resif Köpekbalığı, bu bölgelerdeki en büyük apeks yırtıcılarından biridir.

Apex yırtıcıları yetişkin olduklarında, normalde vahşi doğada kendi türlerinden olmayan yaratıklar tarafından menzillerinin önemli bir kısmında avlanmazlar. Karayip resif köpekbalıkları tipik olarak derin sularda resiflerin kenarlarında gezinirken görülür.

Karayip resif köpekbalığı, kemikli balıklar ve muhtemelen büyük, hareketli deniz omurgasızları (resif balıkları, ışınlar ve büyük yengeçler) ile akut koku, görme, dokunma, işitme ve elektrik titreşimi duyularını kullanarak beslenir. duyusal bir ağ oluşturan cilt. Bu köpekbalığı ve diğerleri, su titreşimini algılamak için vücutta yanal bir kanal sistemi de kullanır. Av, çenelerin ani bir yanal (yanlara doğru) hareketiyle ağız köşesinden yakalanır.

Jaguar

Jaguar (Panthera onca) , 'Felidae ailesinin' Yeni Dünya memelisidir. Eski Dünya'nın kaplan, aslan ve leoparıyla birlikte 'Panthera' cinsindeki dört 'büyük kediden' biridir. Jaguar, kaplan ve aslandan sonra üçüncü büyük kedidir. Jaguar, Batı Yarımküre'deki en büyük ve en güçlü kedidir.

Jaguarlar etoburdur (et yiyiciler). Jaguarlar kuşlar, yumurtalar ve memeliler dahil olmak üzere çeşitli hayvanları yerler. kapibaralar , günah işleyeceksin , tapirler, kaplumbağalar ve timsahlar. Jaguarlar genellikle avlarını öldürdükten sonra gömerler, böylece daha sonra yiyebilirler. Jaguar genellikle şöyle tanımlanır: geceleyin , ancak daha spesifik olarak alacakaranlıktır (şafak ve alacakaranlık civarındaki en yüksek aktivite).

Jaguar, büyük ölçüde yalnız, takip ve pusuya kaçan bir avcıdır ve av seçiminde fırsatçıdır. Aynı zamanda bir apeks yırtıcıdır (yetişkinler olarak, doğal olarak kendi türlerinden olmayan yaratıklar tarafından vahşi doğada önemli bir bölümünde avlanmayan yırtıcı hayvanlar) ve ekosistemleri stabilize etmede ve ekosistemleri düzenlemede önemli bir rol oynayan kilit taş bir avcıdır. av türlerinin popülasyonları.

Jaguar, diğer büyük kedilerle karşılaştırıldığında bile son derece güçlü bir ısırık geliştirdi. Bu, zırhlı sürüngenlerin kabuklarını delmesine ve alışılmadık bir öldürme yöntemi kullanmasına izin verir. Jaguar, beyne ölümcül bir darbe vermek için doğrudan avın kafatasını kulaklarının arasından ısırır.

Tek bir jaguarın, çenelerinde 360 ​​kilogram (800 pound) 8 metre (25 fit) uzunluğunda bir boğayı sürükleyebileceği ve en ağır kemikleri ezebileceği bildirildi. Jaguar, yoğun bir ortamda 300 kilograma (660 pound) kadar olan vahşi hayvanları avlar. orman ve kısa ve sağlam fiziği bu nedenle avına ve çevreye uyum sağlar.

Kutup ayısı

bu Kutup ayısı Kuzey Kutbu boyunca kıyı bölgelerinde bulunur. Kutup Ayıları, Kuzey Kutbu'nu çevreleyen geniş buz alanlarının kenarında yaşayan yarı suda yaşayan memelilerdir. Kutup Ayısı, karada bulunan dünyanın en büyük etobur türüdür. Boz ayı ile yakından ilgili olmasına rağmen, soğuk havalara, karda, buzda ve açık suda hareket etmek ve avlanmak için uyarlanmış birçok vücut özelliği ile dar bir ekolojik niş işgal etmek üzere evrimleşmiştir. mühürler Diyetinin çoğunu oluşturan.

Kutup Ayıları çoğunlukla etobur olmalarına ve enerjisinin çoğu için deniz memelilerinin yağına bağımlı olmalarına rağmen, Kutup Ayıları son derece uyumlu bir fırsatçıdır.

omnivore ve ihtiyaç zamanlarında çilek, yosun ve çöp yer.

Büyüyen Kutup Ayıları deniz hayvanlarının etini yerken, yetişkinler çoğunlukla Fok balığı yağı yer.

Orka

  galapagos katil balina

bu orka (Orcinus orca), daha az yaygın olarak 'Karabalık' veya 'Deniz kurdu' olarak da bilinen katil balina olarak da bilinir, Cetacea alt takımının bir üyesidir ve yunus ailesinin (Delphinidae) en büyük üyesidir. Siyah beyaz desenli bir gövdeye sahiptir ve filmlerle ün kazanmıştır. özgür Willy ve kara balık . Bu hayvanlar dünyanın her yerinde bulunabilir ve yalnızca Baltık ve Karadeniz'de ve Arktik Okyanusu'nun bazı bölgelerinde bulunmaz.

Katil balinalar etoburdur, ancak tam olarak ne yedikleri nerede yaşadıklarına ve ne tür orca olduklarına göre belirlenir. British Columbia kıyılarında yerleşik katil balinalar, ağırlıklı olarak somon balığı olmak üzere bir besin kaynağına sahipken, aynı bölgedeki geçici balinalar deniz memelileri ve kalamar yiyecekler.

Orkalar ayrıca kafadanbacaklılar, deniz kuşları ve deniz kaplumbağalarını da yer ve yunusları, genç kambur balinaları, mavi balinaları, ispermeçet balinalarını, dugongları, fokları ve Avustralya deniz aslanlarını yedikleri bilinmektedir. Köpekbalıkları ve vatozlar da dahil olmak üzere yaklaşık 30 farklı balık türü yerler.

Orkaların doğal yırtıcıları yoktur ve genellikle kurt sürüleri gibi gruplar halinde avlanırlar.

Kral Kobra

bu Kral Kobra (Ophiophagus hannah) dünyanın en büyük zehirli yılanı . Kral Kobra yılanı, belki de insanların söz konusu olduğu dünyadaki en tehlikeli yılandır. Yüksek av mevcudiyeti koşulları altında 18,5 fit uzunluğa ulaşabilirler. Her yıl Kral Kobra'nın ısırmasından birkaç kişi ölüyor. Bir Kral Kobra, birini bile öldürebilir. fil .

Bir Kral Kobra Grubuna 'Sağlık' denir. Kral Kobraların korkunç şöhretine rağmen, genellikle insanlarla yüzleşmekten kaçınan, genellikle utangaç ve münzevi bir hayvandır. Bu tür aralığında çok daha fazla sayıda ölümcül yılan ısırmasından sorumlu olan daha küçük zehirli yılanlar vardır.

Kral Kobra yılanlarının diyeti esas olarak diğer yılanlardan oluşur ( ofofaji - yılanları avlayan ve yiyen hayvanların özel bir beslenme biçimi veya beslenme davranışı).

Kral Kobra yılanı zehirli olmayan yılanları tercih eder, ancak kraitler ve Hint Kobraları da dahil olmak üzere diğer zehirli yılanları da yiyecektir. Yamyamlık nadir değildir.

Yiyecek kıt olduğunda, Kral Kobralar ayrıca kertenkeleler gibi diğer küçük omurgalılarla da beslenir. Tüm yılanlar gibi, avını bütün olarak yutarlar, önce kafa. Üst ve alt çeneler, yılanın kendisinden daha geniş hayvanları yutmasına izin veren esnek bağlarla birbirine bağlanır. Yılanlar avlarını çiğneyemezler. Yiyecekler, yılan midesindeki çok güçlü asitler tarafından sindirilir. Büyük bir yemekten sonra yılan, çok yavaş bir metabolizma hızı nedeniyle başka bir yemek yemeden aylarca yaşayabilir. Kral Kobralar, geceleri nadiren görülmesine rağmen günün her saatinde avlanabilirler ve bu da bazılarının onun bir günlük tür olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açar.

Apex Predator Koruma

Apex yırtıcıları ekosistemlerin sağlığı için önemlidir, ancak başları belada.

Nüfusları tüm dünyada azalıyor. Bunun nedeni, insanların kürkleri, etleri ve vücut parçaları için onları avlamalarıdır. Avcılar ayrıca tepedeki yırtıcıları da onları çiftlik hayvanları veya insanlar için bir tehdit olarak gördükleri için öldürürler. Bu bir problem çünkü işlerini yapacak daha az apeks avcısı var.

Apex yırtıcılarına yardım etmek için yapabileceğimiz şeyler var. Onları koruyan yasaları destekleyebiliriz. Ayrıca insanları apeks yırtıcılarının önemi ve dünyamızı sağlıklı tutmaya nasıl yardımcı oldukları konusunda eğitebiliriz.

Hepimiz apeks avcılarını kurtarmada rol oynayabiliriz.