kediler
Başka / 2026

Tundra kuğu (Cygnus columbianus), kuzey yarımkürede bulunan iki taksonlu küçük bir kuğudur. Bu taksonlar genellikle aynı tür olarak kabul edilir, ancak bazen iki türe ayrılır: Bewick kuğusu (Cygnus bewickii) ve ıslık çalan kuğu (C. columbianus).
Bewick'in kuğu, Avrasya ve Kuzey Afrika'nın çoğunda Palearktik'te bulunur. Islık çalan kuğu Nearktik'te bulunur. Kuzey Amerika.
Tundra kuğu, Holarktik kuğuların en küçüğüdür ve boyunları da dahil olmak üzere vücutlarının çoğu beyazdır. Diyetleri esas olarak su bitkilerinden oluşur, ancak aynı zamanda tahıl ve mahsul de yerler.
Çok az sayıda doğal yırtıcıyı avlarlar, ancak üreyen dişiler ve genç hayvanlardan yırtıcı olma riski altında olabilir. tilkiler .
Küçük boyutlarına rağmen, tundra kuğuları yaygındır. Islık çalan kuğu, Kuzey Amerika'nın en yaygın kuğu türüdür ve tundra kuğuları IUCN Kırmızı Listesi'nde En Az Endişe Duyan olarak listelenmiştir.
Buna rağmen habitat kaybı riski altındadırlar ve su kirliliğinden etkilenirler. Ayrıca yetişkin kuğuların ana ölüm nedeni olan avcılar tarafından da hedef alınırlar.
Bu kuğuların iki farklı taksonu Bewick kuğusu (Cygnus bewickii) ve ıslık çalan kuğudur (C. columbianus). Doğu Rusya'dan gelen kuğular bazen C alt türlerine ayrılır. c. jankowskii, çoğu onları C. c.'ye dahil etse de. bewickii.
Tundra kuğuları da bazen diğer Arktik kuğu türleriyle Olor alt cinsinde ayrılır.
Bilimsel Cygnus columbianus, “kuğu” için Latince olan Cygnus'tan gelir ve columbianus, Columbia Nehri'nden gelir.
Bewick'in kuğusu, 1830'da William Yarrell tarafından kuş ve hayvan illüstrasyonları konusunda uzmanlaşmış oymacı Thomas Bewick'ten sonra seçildi. hayvanlar .

Tundra kuğuları, 115 ila 150 cm (45 ve 59 inç) uzunluğunda, 168 ila 211 cm (66 ve 83 inç) kanat açıklığı ile tüm Holarktik kuğuların en küçüğüdür. Ağırlıkları 3,4 ile 9,6 kg (7,5 ve 21,2 lb) arasındadır.
Tundra kuğularının boynu da dahil olmak üzere tamamen beyaz tüyleri vardır. Bazı tundra kuğuları, bataklık gölleri gibi büyük miktarda demir iyonu içeren sularda yaşar ve bazen bu kuğuların baş ve boyun tüyleri altın veya paslı bir renk alabilir.
Siyah ayakları, koyu kahverengi irisleri ve çoğunlukla siyah olan bir gagaları vardır. Ağız çizgisi boyunca uzanan ince bir somon pembesi çizgi vardır.
Olgun tundra kuğuları arasında siyah gagaları alınlarına kadar uzanır. Bazı kuğularda, gözlerinin altında gözyaşı damlasına benzeyen sarı bir nokta bulunabilir.
Erkekler ve dişiler cinsel olarak monomorfiktir ve çok benzer görünürler. Bu kuğuların yüksek tutulan ve gerilmiş uzun bir boynu vardır. Başları yuvarlaktır ve kısa siyah bacakları olan kısa bir kuyrukları vardır.
Tundra kuğuları genellikle trompetçi kuğular veya ötücü kuğularla karıştırılır. Bununla birlikte, tundra kuğuları, trompetçi kuğuların boyun kıvrımından veya ötücü kuğuların “s” şeklinden farklı olan düz boyunlarıyla ayırt edilebilir.

Bewick'in kuğuları ve ıslık çalan kuğular çok benzer görünse de, onları birbirinden ayırt etmek için kullanılabilecek birkaç özellik vardır.
Bewick'in kuğuları, ıslık çalan kuğulardan daha küçüktür, 115 ila 140 cm (45 ve 55 inç) arasında ve kanat açıklığı yaklaşık 51,9 cm (20,4 inç) arasındadır.
3,4 ila 7,8 kg (7,5 ila 17,2 lb) ağırlığındadırlar. Tarsusları 9,2 ila 11,6 cm (3,6 ila 4,6 inç) uzunluğunda, fatura 8,2 ila 10,2 cm (3,2 ila 4,0 inç) arasındadır.
Islık çalan kuğular ise 120 ila 150 cm (47 ve 59 inç) uzunluğundadır ve 4,3 ila 9,5 kg (9,5 ila 21 lb) arasında bir ağırlığa sahiptir.
Her kanat 50 ila 57 cm (19,7 ila 22,4 inç) uzunluğundadır. Tarsusları 9,4 ila 11,4 cm (3,7 ila 4,5 inç) uzunluğundadır ve fatura 9,1 ila 10,7 cm (3,6 ila 4,2 inç) arasındadır.
Islık çalan kuğuların gagası, Bewick'in kuğularından daha siyahtır, sadece tabanında küçük sarı bir nokta vardır. Bewick'in kuğuları ayrıca, bilim adamları tarafından kuşları incelerken ayırt etmek için sıklıkla kullanılan, her bir kuğuya özgü olan bireysel bir gaga desenine sahiptir.
Tundra kuğularının ömrü vahşi doğada 15 ila 20 yıldır. Ancak esaret altında, ömürleri daha uzun, 20 ila 25 yıl arasında.
Yaşamlarının ilk üç yılında ölme olasılıkları daha yüksektir ve bu süre zarfında yıllık ölüm oranları %25 ila %50'dir. Üçüncü yıllarında ve sonrasında, yıllık ölüm oranları %10 ila %15 arasındadır.
Yetişkin tundra kuğularında en sık ölüm nedenleri kurşun zehirlenmesi, kuş kolera, avlanma, boğulma ve açlıktır.
Tundra kuğuları otoburlar . Yaz aylarında çoğunlukla otlar (mannagrass ve seagrass), kuşatmalar ve akıllı ot gibi su bitkilerini tüketirler. Ayrıca çiçekler, saplar, kökler ve yumrular da yiyecekler.
Yılın geri kalanında, hasattan sonra açık alanlarda toplanan artık tahılları ve patates gibi diğer mahsulleri yerler. Bu kuğular ara sıra bazılarıyla beslenirler. omurgasızlar kabuklu deniz ürünleri gibi.
Tundra kuğusu esas olarak gündüzleri yiyecek arar ve bunu kafalarını suya daldırarak ve yüzeyin 1 m altına kadar yiyecek elde etmek için uzun boyunlarını uzatarak yapar. Bitkileri köklerinden kazmak için keskin gagalarını kullanırlar veya perdeli ayaklarını kürek gibi kullanarak bitkileri yerden koparırlar.
Tundra kuğuları çoğunlukla gündüzleri aktiftir. Sosyaldirler ve nüfusları içindeki diğer kuğularla etkileşime girerler, ancak aile birimlerinde en yakınlardır. Bir aile birimi genellikle her iki ebeveynden, o yıldan 3 ila 7 cygnets ve bazen önceki yıllardan gençlerden oluşur.
Kuğular sosyal olarak baskındır. Birden fazla kuğu ailesinden oluşan büyük sürülerde, en baskın aile mutlaka en büyük birim değildir, ancak her bir üyenin kaynak elde etme yeteneği tarafından belirlenir.
Daha baskın olan kuğu birimleri, yiyecek ve dinlenme alanlarına daha fazla erişime sahiptir. Bir aile bir kez hakimiyet kurduktan sonra, sosyal mertebesi kış boyunca korunur.
Erkek tundra kuğuları, özellikle ailelerini korumak söz konusu olduğunda, genellikle diğer erkeklerle savaşır. Çiftleşmemiş kuşlar sosyal rütbenin çok altındadır ve bu nedenle saldırgan karşılaşmalara girmeleri pek olası değildir. Ancak, çiftleşmemiş bir kuş baskınlık kurabilir ve sürüde geçirdikleri yıllarla birlikte sosyal rütbeleri artar.

Tundra kuğuları, diğer sürü üyeleriyle iletişim kurmak için çağrıları kullanır. Özellikle kışlama alanlarında sürüler halinde yiyecek ararken seslerini yükseltirler.
Bu çağrılar, kulağa “woo-oh” veya “kow-hooo” gibi gelen tiz bir kornadır.
Tundra kuğuları göçmen bir türdür. Göç eden sürüler 100 veya daha fazla kuğudan oluşabilir ve aile gruplarından oluşur.
Yuvalama alanlarını yaz sonunda terk ederler ve sonbaharın ortasında güneye doğru göç başlamadan önce yakındaki haliçlerde yoğunlaşırlar.
Bewick'in kuğuları üreme alanlarına Mayıs ayı ortalarında varmaya başlar ve Eylül ayı sonlarında kış dönemlerine doğru yola çıkar. Islık çalan kuğular üreme alanlarına Mayıs ayı sonlarında gelir ve Ekim ayı civarında kış dönemlerine doğru yola çıkarlar.
Tundra kuğuları her yıl Mayıs sonundan Haziran sonuna kadar ürer. Tek eşli bir türdür ve bilinmemektedir. hayatları boyunca eş değiştirmek , her iki ebeveyn de gençlerini yetiştirmeye yardım ediyor.
Kur yaparken, kuğular birbirlerine bakarlar, sonra titrerler, kanatlarını açarlar ve yüksek sesle bağırırlar. Telefon ederken ilgilerini göstermek için başlarını aşağı yukarı eğiyorlar.
Bir tundra kuğunun üreme başarısı, sosyal yapıda hakimiyet kurmaya yardımcı olabilir. Kışlama yerine vardıklarında bir eşle eşleştirilen bir önceki yıldan gençlerin sayısı ne kadar fazlaysa, aile birimleri grupları içindeki baskınlıkları da o kadar büyük olur.
Çiftleşme mevsimi boyunca yosun, ölü yapraklar ve otlardan 122 ila 183 cm çapında ve 61 cm derinliğinde yuvalar yapılır.
Üreme alanındaki sıcaklık ne kadar yüksek olursa, ortalama 3 ila 7 yumurta arasında olmasına rağmen, o kadar fazla yumurta üretilir. Yumurtalar her 1,5 ila 2 günde bir, birer birer serilir ve kremsi beyaz, pürüzsüz ve dairesel şekildedir. Genellikle yaklaşık 107 mm x 66 mm boyutlarındadırlar.
Kuluçka süresi 31 ila 33 gün arasında değişir ve kuluçkanın çoğunu dişi yapar. Dişi olmadığında erkek yumurtaların üzerine oturur. Kesin bir değiştirme mekanizmasına sahiptirler.
Yumurtaları bırakan ebeveyn kuğu ayağa kalkar ve birkaç kez yumurtaları aşağı doğru dürter ve sonra uzaklaşır.
Ardından yuvaya dönen ebeveyn hızla yumurtaların üzerine oturur. Hangi ebeveyn yumurtaların üzerine oturmamışsa, yırtıcıları izlemek için yakınlarda oturur.
Yumurtadan çıktıklarında, cygnet adı verilen yavrular tamamen tüylü olarak doğarlar ve yaklaşık 180 g ağırlığındadırlar. Tüylü genç, yukarıda gümüşi gri ve aşağıda beyazdır.
Gözleri açılır ve yuvalarından hemen ayrılabilirler. Ancak 60 ila 75 günlük olana kadar uçamazlar.
Yumurtalar yumurtadan çıktıktan sonra ebeveyn rolleri farklı değildir ve her iki ebeveyn de kuğulara eşit şekilde bakar.
Ancak, kuğular annelerini takip eder, ona daha yakın durur ve onunla babadan daha fazla etkileşime girer. Her iki ebeveyn de, olgunlaşma öncesi dönemde birbirlerine ve yavrularına yakın durma eğilimindedir.
Kuğular en az 2 yaşına gelene kadar ebeveynlerinden ayrılmazlar. 3 yaşına kadar üreyebilirler, ancak 4 veya 5 yaşına kadar üremeye başlamayabilirler. Bazen kardeşler eş olsun ya da olmasın ailelerine yeniden katılırlar.
Olgunlaşmamış tundra kuğuları grimsidir, ancak ikinci kışlarında yetişkin tüylerine dönüşürler. Genç kuğuların pembemsi gri bacakları vardır ve bu bacaklar yaşlandıkça donuk bir siyaha dönüşür. Gagaları da pembemsi gridir ve yaşlandıkça saf siyaha döner.
Tundra kuğuları yaygındır ve Kuzey Amerika, Avrupa, Asya, Afrika ve Karayipler'in bazı bölgelerine özgüdür. Bewick'in kuğu Avrasya ve Kuzey Afrika'nın çoğunda bulunurken, ıslık çalan kuğu Kuzey Amerika'da bulunur.
Adından da anlaşılacağı gibi, tundra kuğuları, sığ havuzlarda, göllerde ve nehirlerde yaşadıkları Arktik ve subarktik tundralarında ürer.
Tundra kuğuları göçmen bir türdür. Islık çalan kuğu iki popülasyondan oluşur: batı nüfusu ve doğu nüfusu.
Yaz üreme mevsimi boyunca, batı nüfusu güneybatı kıyılarında yaşar. Alaska , Point Hope'dan Aleutian Adaları'na ve Kanada'nın Arktik çemberinin yukarısına. Kış mevsimi boyunca, Alaska'nın Kuzey Kutbu yamacına doğru California Central Valley'e göç ederler.
Doğu nüfusu, yaz üreme mevsimi boyunca Pasifik Okyanusu'nda yaşar ve daha sonra güneye doğru göç eder. Kanada ve Kuzey Amerika'nın Büyük Göller bölgesine. Kış mevsiminde Maryland, Virginia, Kuzey Karolina, Güney Karolina, Georgia ve Florida'da yaşarlar.
Bewick'in kuğuları, Eylül ayının sonlarında Sibirya'nın kıyı ovalarında üreme alanlarından geçerek Beyaz Deniz, Baltık Denizi ve Elbe'nin haliçi üzerinden Danimarka, Hollanda ve Britanya Adaları'nda kışa göç eder.
Bazı kuşlar, Kuzey Denizi'nin güney kıyılarında başka yerlerde de kışlar. Doğu Rusya'da üreyen Bewick'in kuğuları Moğolistan ve kuzeydoğu üzerinden göç eder. Çin Kore, Japonya ve güney Çin'in kıyı bölgelerinde, güneyde Guangdong'a ve bazen de Tayvan'a kadar kışlar.
Tundra kuğuları çoğunlukla tatlı su göllerinde, havuzlarda, çayırlarda ve 60 m'nin altındaki bataklıklarda bulunur. Onlar için bol miktarda yiyecek bulunan tarım alanlarına yakın sulak alanlar gibi su habitatlarında yaşamayı tercih ederler. Göç döneminde, göç yolları boyunca nehirlerde ve göllerde bulunurlar.
Tundra kuğuları uçarken yerden 8.229.6 m yüksekliğe kadar gözlemlenmiştir.

Tundra kuğuları, menzilleri boyunca bol olarak kabul edilir. Islık çalan kuğu, Kuzey Amerika'nın en yaygın kuğu türüdür ve Bewick'in kuğu popülasyonları hakkında daha az şey bilinmesine rağmen, onların menzili boyunca oldukça yaygın oldukları düşünülmektedir.
Buna rağmen, tundra kuğu nüfusu azalmaktadır. Bunun nedeni, hem yaz hem de kış aylarında besin kaynaklarını etkileyen habitat tahribatı ve su kirliliğidir.
Tundra kuğularındaki ana ölüm nedeni, her yıl en az 10.000 tundra kuğusunun öldürüldüğü avlanmadır. Amerika Birleşik Devletleri sekiz eyalette tundra kuğularının avlanmasına izin veriyor.
Bewick'in kuğusunu avlamak yasa dışı olmasına rağmen, genellikle vücutlarında kurşun kurşunlarla bulunurlar.
IUCN, tundra kuğusunu En Az Endişeli olarak listeler.
Tundra kuğularının çok az doğal yırtıcısı vardır. Ana tehdit, Arktik tilkileri tarafından avlanabilecek dişileri ve yavruları üremektir. kahverengi ayılar , kırmızı tilkiler, altın Kartallar ve parazitik jaegerler.
Tundra kuğuları, yırtıcılardan kaçınmak için zamanlarını sürüler halinde geçirirler. Sürü ne kadar büyükse, yırtıcıları aramak için o kadar çok kuğu vardır ve kuğular o kadar güvenlidir.
Üreme mevsimi boyunca erkekler, dişileri ve gençleri korumak için yırtıcı hayvanlara göz kulak olur.
Tundra kuğuları, yırtıcılardan kaçınmaya yardımcı olan yüksek görme ve işitme duyusuna sahiptir. Bu aynı zamanda diğer sürü üyelerinden haberdar olmalarına ve yiyecek taramasına yardımcı olur.
Tundra kuğuları, göç ederken bitkileri yaymaya yardımcı oldukları için çevreleri için önemlidir. Örneğin, göl yosununu göç sırasında besin kaynağı olarak kullanırlar ve daha sonra göl yosununu dağıtarak popülasyonunun artmasına neden olurlar.
Tundra kuğu tüyleri genellikle insanlar tarafından palto, yastık, battaniye, şilte ve kışlık giysiler için kullanılır. Dışkıları, mahsul ve çim büyümesine yardımcı olmak için bir gübre olarak da kullanılabilir.
Tundra kuğuları Kuzey Yarımküre'de yaygındır ve Kuzey Amerika, Avrupa, Asya, Afrika ve Karayipler'de bulunabilir. Çoğunlukla tatlı su göllerinde, havuzlarda, otlaklarda ve bataklıklarda bol miktarda yemek yiyebilecekleri yerlerde bulunurlar.
Tundra kuğuları göç eder. Göçmen bir tür olarak yuvalama alanlarını yaz sonunda terk eder ve sonbahar ortasında güneye doğru göçe başlarlar. Göç ederken büyük sürüler halinde toplanırlar. Dünyanın farklı yerlerinde üreme alanları olan tundra kuğuları da dünyanın farklı bölgelerine göç eder.
Bu tartışmaya açıktır. Bazıları, iki taksona sahip yalnızca bir tundra kuğu türü olduğuna inanır, ancak diğerleri iki taksonun ayrı türler olduğuna inanır. Bu türler, Bewick kuğusu (Cygnus bewickii) ve ıslık çalan kuğu (C. columbianus) olarak bilinir. Dünyanın farklı yerlerinde bulunurlar ve hatta biraz farklı görünürler, ancak aynı cinse ait olacak kadar benzerdirler.
Tundra kuğuları neredeyse tamamen beyazdır. Boyunları dahil tüm tüyleri beyazdır. Aslında vücutlarında beyaz olmayan tek yer bacakları ve ayakları, gagaları ve gözleri!
Genç tundra kuğuları gridir, ancak yaşlandıkça tüy döker ve beyaz tüylerini geliştirir.