Afrika Mandası

  Afrika Mandası

Afrika mandası (Syncerus kafesi) beş türü bulunan bir Sahra altı Afrika sığırıdır. Bu hayvanlar büyüktür ve yaygın olarak Afrika kıtasındaki en tehlikeli hayvanlardan biri olarak kabul edilir. Çok öngörülemeyen bir mizaca sahiptir ve hiçbir zaman evcilleştirilmemiştir; aslında, evcil sığırların atası değildir ve diğer büyük sığırlarla yalnızca uzaktan akrabadır.

Bu hayvanlar Syncerus cinsine ve ailesine aittir. Bovidae . Çoğunlukla savanlarda, bataklıklarda ve taşkın yataklarında bulunurlar. otluyorlar geviş getirenler , ot ve sazların yanı sıra geviş getirme veya bolus yeme. Afrika mandasının çok az yırtıcısı vardır ve kendilerini büyük hayvanlara karşı koruyabilirler. Afrika aslanları . Buna rağmen aslanlar düzenli olarak bufalo yerler.

Aday alt tür olan Cape buffalo, büyük beşlinin bir üyesidir ve bu nedenle ganimet avcılığı için aranır. Avlanma, habitat kaybıyla birlikte, Afrika manda popülasyonunun azalmasının ana nedenlerinden biridir. Şu anda IUCN Kırmızı Listesi tarafından Tehdit Altında olarak listeleniyor.



Afrika Mandası Alt Türleri

Afrika mandasının beş alt türü vardır. Çoğunlukla boyut ve konum bakımından farklılık gösterirler.

Syncerus caffer caffer (Cape Buffalo)

Cape buffalo bulunur Güney Afrika ve Doğu Afrika. Bunlar, 870 kg'a (1.920 lb) kadar olan yetişkin erkekleriyle, aday türler ve en büyük türlerdir. Aynı zamanda en koyu renklidirler, neredeyse siyahtırlar.

Syncerus caffer nanus (Orman Mandası, Cüce Mandası veya Kongo Mandası)

Orman mandası, Orta ve Batı Afrika'nın ormanlık alanlarında bulunur. Alt türlerin en küçüğüdür, yaklaşık 270 kg (600 lb) ağırlığında ve 120 cm yüksekliğindedir. Bu, bu alt türü bir zebra ile aynı boyutta ve aday türlerden yaklaşık iki ila üç kat daha hafif yapar.

Bu bufaloların rengi kırmızıdır, başlarında ve omuzlarında ve kulaklarında bir fırça oluşturan daha koyu lekeler bulunur. Aday türlerden o kadar farklı görünüyorlar ki, bazıları onların iki ayrı tür olduğuna inanıyor.

Syncerus caffer brachyceros (Sudan Mandası)

Sudan mandası Batı Afrika'da bulunur ve ilk iki alt tür arasında bir ara türdür. Ortalama 400 kg (880 lb) ağırlığa sahip yetişkin bufalolarla oldukça küçüktürler.

Syncerus caffer equinoctialis (Nil Buffalo)

Nil mandası Orta Afrika'da bulunur ve Cape mandasına benzer. Ancak, Cape mandasından daha küçüktür ve daha açık renklidir. Bazen, bu alt türün alt türle aynı olduğu düşünülür. Sudan bufalo.

Syncerus caffer Mathewsi (Mountain Buffalo veya Virunga Buffalo)

Dağ mandası, ülkenin dağlık bölgelerinde bulunur. Kongo Demokratik Cumhuriyeti , Ruanda ve Uganda . Tüm otoriteler tarafından evrensel olarak tanınmamaktadır.

  Afrika Mandası

Afrika Mandası Özellikleri

Afrika mandası, alt türlere bağlı olarak 425 ila 870 kg (937 ila 1.918 lb) arasında ağırlığa sahip olabilen çok büyük bir türdür ve erkekler normalde dişilerden daha büyüktür. Omuz yükseklikleri 1,0 ila 1,7 m (3,3 ila 5,6 ft) arasında değişebilir ve baş ve vücut uzunluğu 1,7 ila 3,4 m (5,6 ila 11,2 ft) arasında değişebilir. Kuyruk 70 ila 110 cm (28 ila 43 inç) uzunluğunda olabilir.

Bu hayvanların uzun ama tıknaz bir gövdesi ve kısa, kalın bacakları vardır. Genellikle siyah veya koyu kahverengi tüyleri vardır ve yaşlı boğaların gözlerinin çevresinde ve yüzlerinde beyazımsı halkalar olacaktır. Dişiler daha kırmızımsı katlara sahip olma eğilimindedir. Vücutlarının önü arkadan daha güçlüdür ve toynakları ön kısımda ağırlıklarını desteklemek için daha geniştir.

Afrika mandası en çok boynuzlarıyla tanınır. Boynuzlar kaynaşmış tabanlara sahiptir ve başın üst kısmında “patron” olarak adlandırılan sürekli bir kemik kalkanı oluşturur. Boynuzlar yukarı ve dışa doğru kıvrılır ve bazı büyük hayvanlarda boynuzların uçları arasındaki mesafe bir metreyi bulabilir. Bu boynuzlar beş ya da altı yaşında tam boyutlarına ulaşır, ancak sekiz ya da dokuz yaşına kadar sertleşmez.

Afrika Mandası Ömrü

Afrika mandaları vahşi ortamda 22 yıla kadar ve esaret altında 29 yıla kadar yaşayabilir. Erkeklerin dişilerden veya alt yetişkinlerden daha kısa bir ömre sahip olma olasılığı daha yüksektir ve onlar tarafından avlanırlar. aslanlar kadınlardan daha yüksek bir ortalama oranda.

Afrika Manda Diyeti

Afrika manda diyetinin çoğunluğunu ot oluşturuyor ve çok fazla yiyorlar. Ayrıca tüm besin maddelerini yiyeceklerinden aldıklarından emin olmak için geviş veya bolus yerler. Bu bufalo genellikle yaprak-gövde oranı daha yüksek olan otları tercih eder.

Otları diğer Afrika otçullarının çoğundan daha hızlı yemek için dillerini ve geniş kesici dişlerini kullanırlar. Bir çim alanını tükettiklerinde, kalmayacaklar ve hızla devam edecekler.

Afrika Manda Davranışı

Afrika mandası sosyal bir hayvandır, ancak sürü büyüklükleri büyük ölçüde değişebilir. Sürüler genellikle ilgili dişiler ve onların yavruları dahil olmak üzere aile üyelerinden oluşur. Bu sürüler, bağımlı erkekler, yüksek rütbeli erkek ve dişiler ve yaşlı veya geçersiz hayvanlardan oluşan alt sürülerle çevrilidir.

Erkeklerde yaş ve boyuta dayalı doğrusal bir baskınlık hiyerarşisi vardır. Dominant boğalar aynı sürüdeki ast boğaları tolere edebilmesine rağmen, genç erkekler baskın boğadan uzaklıklarını korurlar. Bunun nedeni, sürü ne kadar büyükse, bufaloların o kadar güvenli olmasıdır.

Erkekler kuru mevsimde sürüden ayrılır ve bekar grupları oluşturur. İki tür bekar sürüsü vardır: 4-7 yaş arası erkeklerden oluşanlar ve 12 yaş ve üzeri erkeklerden oluşanlar. Yağışlı mevsimde, genç boğalar dişilerle çiftleşmek için sürüye yeniden katılır ve daha sonra buzağıları korumak için sezon boyunca onlarla birlikte kalır.

Sürü Hareketi

Sürü hareketi söz konusu olduğunda, dişiler hareket etmeleri gerektiğini düşündükleri yönde oturdukları bir tür 'oy verme davranışı' sergilerler. Afrika mandasının davranışlarının çoğu, yılın zamanı ve yırtıcı tehditler gibi belirli faktörlere göre değişebilir. Örneğin Temmuz ayında ortalama 1,5 saat beslenme eğilimi gösterirken, Nisan ayında bu süre 4,5 saate kadar çıkabilmektedir.

Afrika mandası, çevrelerini inceleyerek genellikle görsel olarak potansiyel bir tehdidi tespit etmeye çalışır. Bunu yapmak için hareketsiz kalırlar ve potansiyel tehdidin mesafesine ve açısına bağlı olarak başlarının pozisyonunu ayarlarlar. Sürüler avcılar tarafından kovalandığında birbirlerine yapışırlar ve buzağıların grubun ortasında toplanmasını sağlarlar.

Bu hayvanlar çok iyi bir görüşe sahiptir ve tehditleri 1 kilometreden fazla uzaktan görebilirler. Bufalolar, sessiz ve görsel ipuçlarının yanı sıra birbirleriyle iletişim kurmak için seslendirmeleri de kullanırlar. Erkek boğalar, nadiren de olsa oyuna, baskınlık etkileşimlerine veya gerçek kavgalara girerler.

Afrika mandası insanlar için çok tehlikelidir. En tehlikelidirler ve incindiklerinde saldırma olasılıkları yüksektir, bu nedenle avcılar bu hayvanlar tarafından sıklıkla saldırıya uğrar ve öldürülür. Aslında avlanması en tehlikeli hayvanlar arasında ilk beşte yer alırlar. Çok güçlü oldukları, çok büyük boynuzları olduğu ve çok hızlı oldukları için, sizi kovalayan birinden zarar görmeden kurtulma konusunda pek şansınız olmayacak. Bufalolar her yıl yaklaşık 200 kişiyi öldürüyor.

  bir Afrika Mandası

Afrika Mandası Üreme

Dişi bufalo poliöstrus olduğu için çiftleşme, 21 ila 22 gün süren bir döngü ile yıl boyunca gerçekleşir. Bununla birlikte, ıslak mevsimin sonuna doğru çiftleşmede, manda çiftleşme mevsimi olarak adlandırılabilecek bir artış vardır.

Çiftleşme mevsimi yaklaştıkça, bekar gruplarından erkekler eş bulmak için sürüye yeniden katılırlar. Birini bulduğunda, çiftleşmeye açık olana kadar dişiyi takip edecektir. Bazen dişiye daha baskın bir erkek yaklaşır, bu da orijinal erkeğin otlamaya geri dönmesiyle sonuçlanır. Çiftleşme gerçekleştikten sonra, diğer erkekler aynı dişi ile çiftleşebilir. Bu hayvanlar tek eşli değildir ve aralarında bir bağ da sürmez.

Afrika mandalarının gebelik süresi yaklaşık 11.5 aydır. Yenidoğanlar genellikle 24 ila 60 kg ağırlığındadır. Dişiler, doğumdan sonra güçlendikçe yeni doğanlarıyla birlikte kalırken, sürünün geri kalanı yem yemeye devam eder. Dişiler buzağılarını besler, savunur, yönlendirir, okşar ve oynar, erkeklerin ise yavruları tatmakla hiçbir ilgisi yoktur. Bazen, yetim buzağılar, aynı anda birden fazla yetim buzağı evlat edinebilecek yaşlı dişiler tarafından alınacaktır.

Buzağılar tipik olarak 9 veya 10 aylıkken sütten kesilir ve ikinci ayda katı yiyecekler yemeye başlar. Bir ila iki yaş arasında bağımsız hale gelirler. Dişi Afrika mandaları genellikle ilk buzağılarını beş yaşında doğurur. Genellikle 18 ila 19 ay sonra tekrar ürerler. Erkekler 4 ila 6 yıl arasında cinsel olarak olgunlaşır.

Afrika Mandası Yeri ve Yaşam Alanı

Afrika mandaları Sahra altı Afrika'da bulunur. Tam konumları alt türlerine bağlıdır: Cape mandası Güney ve Doğu Afrika'da, orman mandası Orta ve Batı Afrika'nın ormanlık alanlarında, Sudan mandası Batı Afrika'da ve Nil mandası Orta Afrika'da bulunur. . Bu bufaloların bazıları örtüşen menzile sahiptir ve bu nedenle iki alt türün melezlerini görmek nadir değildir.

Bu hayvanlar yoğun ova ormanlarında, ova yağmur ormanlarında, dağ ormanlarında ve çayırlarda, Akasya otlaklarında, miombo ormanlarında, kıyı bölgelerinde bulunur. savana s, ovalar ve yarı kurak çalılık. Aslında, kalıcı su ve ot bulunan her yerde yaşayabilirler ve kalacaklardır.

Bir su kaynağına 1 km'den daha az yaşamayı severler ve 4000 m'yi aşan rakımlarda bulunabilirler. Çoğu zaman, yaşadıkları alanlar, o bölgenin aldığı yağış miktarına bağlıdır. Ayrıca sazlık ve çalılık gibi yoğun örtülü bir habitatı tercih ederler, ancak açık ormanlık alanlarda da bulunabilirler.

Afrika Mandası Koruma Durumu

Afrika mandasının tüm alt türleri IUCN tarafından birlikte değerlendirilir ve Tehdit Altında olarak listelenir. 1800'lerde Afrika manda popülasyonları, türlerde önemli bir düşüşe neden olan evcil sığırların bir hastalığı olan sığır vebasına maruz kaldı. Neyse ki, türler o zamandan beri iyileşti, ancak hala diğer faktörlerden dolayı risk altındalar. Afrika mandasının mevcut nüfusu yaklaşık 400.000 kişidir.

Afrika mandasına yönelik ana tehditler habitat kaybı ve kaçak avlanmadır. Beş büyükten biri olarak, bu hayvanlar genellikle kaçak avcılar ve ödül avcıları tarafından hedef alınır. Bazı avcılar, bir tanesini avlama fırsatı için 10.000 dolardan fazla ödüyor. Habitat kaybına, daha sonra bölgedeki ekosistemi değiştirebilecek iklim değişikliği neden olur.

Afrika Bufalo Yırtıcıları

İnsanlar dışında, Afrika mandalarının çok az sayıda doğal yırtıcısı vardır. Onların en büyük yırtıcıları Afrika aslanları , kendilerini aslanlardan koruyabilmelerine ve savunmalarına rağmen. Onlar da büyük tarafından yenebilir timsahlar .

Bir bufaloyu devirmek için birden fazla aslanı ve bazen de bütün bir gururu almak gerekebilir. Afrika mandası saatte yaklaşık 10 km aslanları geçebilir, bu nedenle başarılı olmak için aslanların onları yakın bir mesafeden pusuya düşürmesi gerekir.

gibi diğer hayvanlar çitalar , leoparlar , benekli sırtlanlar, aslanlar ve timsahlar, yeni doğan ve genç bufalolar için bir tehdittir. Afrika yaban köpekleri genç ve bazen yetişkin inekler için de bir tehdit olabilir.

Afrika Mandası Ekolojik Önemi

Afrika mandaları, büyük ölçüde otlatma biçimleri nedeniyle ekosistemleri için önemlidir. Bunlar döngüsel otlayanlardır, yani bitki örtüsü yeterince büyüdüğünde tekrar otlamak için aynı alanlara dönerler. Bu, manda sürüsüyle birlikte hareket eden veya sürünün peşinden giden hayvanlar için önemlidir, örneğin zebralar ve antilop , çünkü beslenmeleri için yeni bitki örtüsü parçaları açar.

Afrika Mandası SSS

Afrika Mandasının bilimsel adı nedir?

Bir Afrika Mandasının bilimsel adı: Syncerus kafesi .

Afrika mandaları nerede yaşıyor?

Afrika mandaları, Sahra altı Afrika'ya özgüdür. Tam konumları alt türlerine bağlıdır.

Afrika mandaları ne yer?

Afrika mandaları otoburdur ve çoğunlukla ot yiyin. Yaprak/gövde oranı daha yüksek olan bitkileri tercih ederler. Bu hayvanlar zamanlarının çoğunu otlayarak geçirirler ve alanı tükettiklerinde hızla yeni alanlara geçerler.

Afrika mandasının kaç alt türü vardır?

Afrika mandasının onaylanmış dört alt türü vardır - Cape Buffalo, Forest Buffalo, Sudan Buffalo ve Nil Buffalo - ve tüm yetkililer tarafından tanınmayan bir tanesi Mountain Buffalo.

Afrika mandası ne kadar büyük?

Afrika mandası çok büyüktür. Alt türlere bağlı olarak, 1,7 m'ye (5,6 ft) kadar omuz yüksekliği ile 870 kg'a (1.918 lb) kadar ağırlığa sahip olabilirler.

Afrika mandası insanlara zarar verebilir mi?

Afrika mandası, tüm Afrika vahşi yaşamının en tehlikeli türlerinden biridir ve insanlara zarar verebilir ve verecektir. Bufalo saldırıları doğada yaygındır ve her yıl yaklaşık 200 kişi Afrika bufalolarının saldırısından ölmektedir.

Afrika vahşi yaşamındaki diğer hayvanlardan daha fazla büyük av avcısı öldürdükleri ve avlanması en tehlikeli hayvanlar arasında ilk beşte yer aldıkları söyleniyor. Bunun nedeni, yaralandıklarında veya sürüden bir buzağı yırtıcı hayvanlar tarafından saldırıya uğradığında en saldırgan olmalarıdır.

Büyük Beş'in diğer üyeleri nelerdir?

Afrika mandaları büyük beşlinin bir üyesidir, bu da onları safarilerde turistlerin ve aynı zamanda ödül avcılarının da gözdesi haline getirir.

Afrika mandası ne kadar hızlı koşabilir?

Bu hayvanlar çok hızlıdır. Bir aslanı geçebilirler ve yırtıcılardan kaçmak için 35 mil (56,3 km / saat) hıza kadar koşabildikleri bilinmektedir.

Buffalo ve Bison arasındaki fark nedir?

Bizon genellikle bufalodan daha büyüktür ve daha uzun saçları var.

Diğer hakkında bilgi edinin Afrika'dan hayvanlar